Large naslovna iz radni%c4%8dke %c5%a1tampe

U novom broju rubrike "Iz radničke štampe" pročitajte o brojnim srpanjskim sindikalnim akcijama.

 

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)

Nakon višegodišnjih pregovora, sindikati Sindikat prometa i veza Hrvatske (SPIVH) i Udruga sindikata vozača i prometnih radnika (USVPRH), koji su dio Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), potpisali su novi četverogodišnji kolektivni ugovor sa zadarskim javnim prijevoznikom Liburnijom d.o.o. u Zadru. Sindikalni povjerenik SPIVH-a u Liburniji Marin Sikirić istaknuo je da je postignut značajan napredak u poboljšanju materijalnih prava radnika. Plaće su porasle za 20 posto tijekom dva uzastopna razdoblja; 10 posto prošle godine i još 10 posto ove godine. Osim toga, dogovorene su i druge beneficije poput jubilarnih nagrada, božićnica i otpremnina.

U Stubičkim Toplicama održana je Ljetna škola Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pod nazivom "Snažni sindikati za Hrvatsku zadovoljnih radnika". Na edukaciji se okupilo stotinjak sindikalnih povjerenika, predsjednika i predsjednica udruženih sindikata, kao i gosti iz njemačkih sindikata Ver.di i IG Metall.

Prvi put u povijesti Hrvatske turističke zajednice (HTZ) dogovoren je Kolektivni ugovor koji je donio regulaciju materijalnih i ostalih prava zaposlenika. Ovaj ugovor rezultat je dugotrajnih pregovora između Sindikalne podružnice Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) u HTZ-u i vodstva HTZ-a. Kolektivnim ugovorom osigurava se niz poboljšanja za radnike HTZ-a te će radnicima biti osigurane veće plaće koje nisu mijenjane od 2009. Ugovorom uređena i isplata božićnice i regresa. Uz to, ugovor omogućava povećanje naknade za podmirivanje troškova prehrane, poboljšava uvjete za dobivanje otpremnina te je njime ugovoren sistematski pregled jednom godišnje.

Potpisivanje šestih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Foto: SSSH


U Križevcima je svečano obilježeno potpisivanje šestih izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Predsjednik HUP-Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) Mirko Habijanec i predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) Jasenka Vukšić zajedno su potpisali ugovor. Tijekom ceremonije, prisutni su bili i predstavnici pregovaračkih odbora HUP-UPG-a i SGH-a te ravnatelj Uprave za provedbu obnove od potresa iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Tonči Glavinić i ravnatelj Uprave za rad i zaštitu na radu iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dražen Opalić. Ove izmjene i dopune Kolektivnog ugovora donose značajno poboljšanje za radnike u graditeljstvu. Radnicima je zajamčen rast plaća u dva navrata tijekom trajanja kolektivnog ugovora. Rast plaća primjenjivat će se od početka rujna ove godine. Ukupno ugovoreni rast bruto osnovnih plaća varira od 7 do čak 21 posto, ovisno o deset grupa složenosti poslova, obuhvaćajući sva radna mjesta. Posebno značajna povećanja dogovorena su za radnike I do IV grupe (radnike s najnižim plaćama).

U ponedjeljak, 17. srpnja, radnici Cesta Šibenik spontano su obustavili rad kao odgovor na odluku direktora Roberta Miljkovića o neisplati plaća za vrijeme koje su proveli u štrajku. Radnici su na konferenciji za medije istaknuli svoje nezadovoljstvo ponašanjem direktora i naglasili da su suočeni s egzistencijalnim problemima zbog neisplate pune plaće. Predstavnik radnika u Nadzornom odboru Robert Savić upozorio je na praksu sazivanja "fantomskih sjednica Nadzornog odbora", na kojima se poziv za sjednicu dobiva iza ponoći, a već sljedećeg jutra očekuju odgovori. Naime, iako je štrajk Cesta Šibenik prekinut sporazumom koji je potpisan 4. srpnja, radnicima i dalje nije osigurano zadovoljavajuće rješenje. Nadzorni odbor naložio je isplatu plaća bez uračunatih dana koje su radnici proveli u štrajku, što je dodatno izazvalo nezadovoljstvo među radnicima. Nakon te odluke, radnici su spontano obustavili rad i najavili novi prosvjed. Prije novog prosvjeda, Nadzorni odbor je održao "fantomsku sjednicu" u kojoj je predložio da se vrijeme provedeno u štrajku radnicima računa kao vrijeme provedeno na godišnjem odmoru. Međutim, Savić je odbio taj prijedlog. Krajem srpnja održali su prosvjed ispred sjedišta Šibensko-kninske županije, uz podršku sindikata i građana. Na prosvjedu su zatražili od župana Marka Jelića da smijeni direktora društva Roberta Miljkovića te da radnicima isplati punu plaću za vrijeme koje su proveli u zakonitom štrajku. Radnici Cesta Šibenik ne odustaju od namjere da ostvare svoje zahtjeve te nastavljaju s prosvjedima.

Prosvjed radnika Cesta Šibenik. Foto: SSSH


Nakon dugogodišnje suradnje, brodogradilišta "3. Maj" i "Viktor Lenac" potpisala su ugovor o gradnji dva nova pontona u brodogradilištu "3. Maj". Ovaj projekt omogućit će zamjenu postojećih pontona Doka 11 u brodogradilištu "Viktor Lenac" kako bi se provela njegova obnova. Dok 11, kao jedan od najvećih dokova u "Viktoru Lencu", ima ključnu ulogu u prihodima remontnog brodogradilišta, doprinoseći oko trećine ukupnih prihoda. Predstavnici brodogradilišta izrazili su zadovoljstvo ovom suradnjom te istaknuli kako je u interesu održati uspješno poslovanje brodogradilišta na tom području. Cilj je brza i uspješna izgradnja novih pontona kako bi se osigurala puna funkcionalnost Doka 11 i omogućio nastavak uspješnog poslovanja oba brodogradilišta.

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS)

Radnici pravosudnog sustava štrajkali su od 5. lipnja te su 25. srpnja od Vlade Republike Hrvatske dobili novu ponudu – povećanje plaća u pravosudnom sustavu od 12 posto. Na temelju tog prijedloga provedeno je izjašnjavanje među članovima. Rezultati su pokazali podijeljenost među članstvom; od 47 podružnica koje su se izjasnile njih 25 prihvatilo je ponudu Vlade. Štrajkaški odbor je većinom glasova odlučio prihvatiti Vladinu ponudu.

Veliki sindikalni uspjeh radnika pravosudnog sustava okončan je postizanjem dogovora koji uključuje povišicu od 12 posto, sudjelovanje sindikalnih predstavnika u pregovorima o zakonima i uredbama koji će regulirati koeficijente i plaće u državnim i javnim službama od 1. siječnja iduće godine te odustajanje Vlade od odluke da se dani provedeni u štrajku neće platiti.

Matica hrvatskih sindikata

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeće ministar pravosuđa Ivan Malenica predstavio je novi Zakon o plaćama u državnim i javnim službama. Cilj Zakona je promijeniti sustav plaća za više od 230 tisuća radnika. Prijedlog Zakona predviđa uvođenje jedinstvene platne liste sa 16 platnih razreda i koeficijentima u rasponu od 0,90 do 8. Trenutno najniži koeficijent iznosi 0,631, što predstavlja povećanje minimalnog koeficijenta za više od 42 posto. Ovaj povećani koeficijent odnosit će se na namještenike četvrte vrste koji su trenutno najmanje plaćeni u državnim i javnim službama.

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD)

Koncem lipnja potpisan je novi kolektivni ugovor između osnivača i sindikata koji djeluju u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja Grada Rijeke. Ovim ugovorom ostvarena su značajna povećanja materijalnih prava za zaposlenike u dječjim vrtićima. Jedna od važnih promjena je izjednačavanje osnovice s onom u osnovnim školama, čime će ona iznositi 902,08 eura. Koeficijenti radnih mjesta bit će prilagođeni onima iz Uredbe o koeficijentima u osnovnim školama.

Potpisivanje kolektivnog ugovora za radnike u dječjim vrtićima Grada Rijeke. Foto: SIKD


Uveden je prosvjetni dodatak na osnovnu plaću u visini od 13,725 posto, a tehničko osoblje dobit će dodatak od 6,11 posto. Regres i božićnica bit će povećani na ukupno 464,52 eura. Novi ugovor donosi i pravo na isplatu pune dnevnice za provođenje programa/kurikuluma izvan sjedišta ustanove, bez obzira na osiguranu prehranu, te iznos od 50,00 kuna po danu za višednevni odlazak izvan sjedišta zbog povećane odgovornosti. Prekovremeni rad i slobodni dani iznad neposrednog rada od 5,5 sati priznat će se kao i uvećanje od 10 posto za smjenski rad za određene zaposlenike. Uvedeno je i pravo na isplatu jubilarne nagrade za neprekidni ukupni rad u ustanovi za navršenih 45 godina rada.

Završetak kolektivnih pregovora donio je radnicima Javne vatrogasne postrojbe – Centra za zaštitu od požara Poreč značajna poboljšanja u materijalnim pravima. Osnovica za obračun plaća povećana je za 27 posto, pa sada iznosi 372,28 eura. Također, dogovoreni su i dodaci za rad na dane blagdana (150 posto), rad u turnusu (5 posto), te dodatak za vjernost ovisno o godinama rada u postrojbi (4-8-10 posto za 20-30-35 godina rada). Dodatno, povećan je i dodatak operativnim radnicima za uvjete rada i opasnost na radu, s 20 posto na 25 posto. Poslodavac se obvezao isplatiti regres i božićnicu u iznosu jednakom onom državnoj službi.

Nakon uspješnih pregovora Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije izvijestio je o novom povećanju plaća u Istarskom vodovodu Buzet. Potpisan je Aneks br. 8 Kolektivnog ugovora kojim se osnovica za obračun plaće povećava za 10 posto, što znači da iznosi 532,84 eura. Ovo je drugo povećanje osnovice ove godine – 1. siječnja povećana je za 2,5 posto.

Potpisivanje kolektivnog ugovora u kompaniji Parkovi Opatija. Foto: SIKD


U kompaniji Parkovi d.o.o. Opatija, sindikati su potpisali novi kolektivni ugovor s poslodavcem koji donosi povećanje materijalnih prava za radnike. Prema ovom novom kolektivnom ugovoru, osnovica za obračun plaća povećana je na 310 eura, što predstavlja rast od 4,5 posto. Također, iznos stalnog bruto dodatka za radnike povećan je s 93 eura na 200 eura. Ukupno su, zahvaljujući povećanju osnovice i stalnog bruto dodatka, plaće radnika uvećane u prosjeku za 15 posto.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH)

Ministarstvo kulture i medija nije odgovorilo na zahtjev Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske da se sastavi nacrt Zakona o medijima 18 mjeseci. Međutim, početkom srpnja, Ministarstvo je konačno dostavilo svoj prijedlog nacrta zakona i zatražilo odgovor u roku od 15 dana. Iako su prijedlozi HND-a i SNH-a bili usmjereni prema ojačavanju položaja novinara, jačanju uredničke neovisnosti te sprečavanju uplitanja države i kapitala u medije, Ministarstvo ih je u potpunosti ignoriralo. Među spornim točkama novog nacrta Zakona o medijima su uvođenje upisnika profesionalnih novinara i fotoreportera, način biranja sastava i ovlasti Vijeća stručnjaka za medije, regulacija državnog oglašavanja u medijima, državne potpore medijima (tj. pitanje kome se i koliko novaca daje te jesu li svi u jednakom položaju), nepropisivanje novčane kazne za nedonošenje Statuta redakcije, imenovanje i razrješenje glavnih urednika i uredništava isključivo od strane pružatelja medijske usluge, mogućnost pružatelja medijske usluge da ne objavi novinarski prilog bez obaveze urednika da obrazloži tu odluku i mogućnost DORH-a da od suda traži otkrivanje novinarskih novinara u slučajevima od interesa za nacionalnu sigurnost, teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske i zaštitu zdravlja ljudi.

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK)

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) poziva svoje članove da se uključe u javno savjetovanje o prijedlogu Uredbe za financiranje dječjih vrtića iz državnog proračuna. U prijedlogu Uredbe iz Ministarstva kulture i medija postoji nekoliko problematičnih točaka koje nisu u skladu s ciljevima jačanja predškolskog obrazovanja i jednakih prava za djecu iz cijele Hrvatske. SOMK će sudjelovati u savjetovanju i tražiti promjene kako bi osigurali dugoročnu održivost vrtića, poboljšanje uvjeta rada za zaposlene i uključenost djece u programe predškolskog odgoja. Sudjelovati se može do 10. kolovoza.


Objavu ovog teksta podržala je Zaklada Rosa Luxemburg – Southeast Europe sredstvima Ministarstva za vanjske poslove Savezne Republike Njemačke.

Naslovna fotografija: Pixnio/Radnička prava
Tekst napisala:

Sara Panjkota
    Preporučite članak: