Ženska mreža Hrvatske okuplja više od 30 organizacija koje povezuje feministička borba za prava žena. I ove godine, u 20 godini od osnivanja Ženska mreža obilježavamo 8.mart, Međunarodni dan žena centralnim događajem u Zagrebu. „ŽENAMA JE DOSTA!“, središnja je poruka protesta koji započinje u utorak, 8. 03 u 11,00 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle ćemo krenuti Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga Bana J. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem ćemo u 12, 00 sati održati program i izraziti svoje nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu. Završetak programa predviđen je u 13,00.   
Nakon 105 godina od kad se obilježava međunarodni dan žena prijeti nam smanjenje stečenih prava Suočene smo s drastičnim smanjenjem sudjelovanja žena u politici i ne poštivanja zakona kojima se propisuju ženske kvote. Trpimo posljedice indiferentnosti zakonodavstva i pravosuđa prema nasilju nad ženama i femicidu, te dvostrukom kažnjavanju žena žrtava nasilja. Katoličke vrijednosti postaju neodvojive od državnih institucija, a žene se gura s tržišta rada u kuhinju i obitelj, i nameće im se uloga majke kao jedine vrijedne i društveno prihvatljive. Prava obitelji postaju važnija od pojedinačnih prava žene. Dominantan katolički sustav vrijednosti ima za direktnu posljedicu napad i sužavanje seksualnih i reproduktivnih prava žena, posebno prava na pobačaj, kontracepciju, medicinski potpomognutu oplodnju i odgoj seksualno odgovornih mladih. Žene sve manje rade za plaću, i sve češće su potplaćene ili se mogu zaposliti jedino u uslužnim, loše plaćenim djelatnostima. Nudi im se naknada po rođenom djetetu, dok istovremeno svaka druga trudnica ostaje bez posla. Postojeći napad na autonomiju civilnog društva posebno je opasan za rad savjetovališta i skloništa za žene žrtve nasilja. Zakoni i politike kojima se regulira položaj i prava žena se ne provode, ukida se sloboda medija i polako se nameće politika zastrašivanja donošenjem propisa kojima se onemogućava primjena zakona i najavljuje još teže ostvarivanje zakonom propisanih prava, čime ona postaju nedostupna, a položaj žena nesiguran. 

Pridružite nam se u organizaciji događaja i zajedno s nama izađete na ulice Zagreba da zajedno pošaljemo poruku da žene više ne mogu biti druge u državi i društvu.

Sastanak na kojem ćemo se detaljno dogovoriti oko programa, transparenata te ostalih detalja organizacije je u četvrtak, 3.3. u 16,00 u Centar za žene žrtve rata – ROSA u Ul. Kralja Držislava 2. Vidimo se!

Za Žensku mrežu koordinatorice:

Nela Pamuković, Mirjana Kučer, Biserka Momčinović, Đurđica Kolarec i Mirjana Kučer


https://www.facebook.com/events/1314646481894487/