Sudjeluju:

Teodor Celakoski (Ne damo naše autoceste!, Pravo na grad)
Mijat Stanić (Ne damo naše autoceste!, Nezavisni cestarski sindikat)
Bruno Nefat (nezavisni vijećnik u gradskom vijeću Grada Pule)
------------------------------------------------------------------------------
Uspjeh nedavne kampanje prikupljanja potpisa za referendum kojim bi se zakonski spriječilo davanje izgrađenih autocesta u koncesiju, dao je naslutiti kako je javnost ujedinjena u obrani javnih dobara od privatizacije. Definitivna potvrda stigla je u vidu istraživanja javnog mišljenja provedenog nakon prikupljanja potpisa, a prema kojem bi čak 80% građana i građanki koji bi izašli na referendum glasalo protiv mogućnosti privatizacije autocesta kao javnog dobra.

Inicijativa udruga civilnog društva i sindikata, okupljena pod nazivom "Ne damo naše autoceste!", od samog starta jasno je stavila do znanja kako se ne zalaže za status quo, odnosno održavanje postojećeg (neodrživog) stanja po pitanju upravljanja autocestama. Štoviše, upravo su sindikati i udruge ti koji već godinama upozoravaju na korupciju i "uhljebljivanje" podobnih kadrova, ne samo u HAC-u i ARZ-u, već u javnim tvrtkama i upravi uopće, pa tako i na lokalnoj, tj. "regionalnoj" razini.

No, za razliku od zagovornika privatizacije, sindikati i udruge civilnog društva, a čini se i većina glasačkog tijela, smatraju kako je "koncesija krivi smjer", odnosno da se ostvarenje javnog interesa ne može ostvariti odricanjem od javnog upravljanja. Umjesto toga, rješenje za eliminaciju sveprisutnih koruptivnih praksi u vidu pogodovanja, nepotizma i klijentelizma u javnim tvrtkama treba tražiti u promjeni modela upravljanja u smjeru radikalnog povećanja sudjelovanja javnosti u nadzoru i upravljanju javnim dobrima.

Problem korupcije, naravno, nadilazi pitanje Hrvatskih autocesta, dapače prevladava percepcija kako su koruptivne prakse jedan od temeljnih problema našeg društva. Uostalom, nije nikakva tajna kako sumnji u korupciju, nepotizam, klijentelizam, političku instrumentalizaciju javnih tvrtki i institucija te neodgovornog trošenja javnih sredstava, nije pošteđena niti aktualna županijska i gradska vlast.

U tom kontekstu, razmatranje alternativa pokazuje se od presudne važnosti za obranu pravednog društva te sudbinu globalne i lokalne demokracije. Zato vas pozivamo da u srijedu 17.12. u 19h, osim dijagnoze trenutnog stanja, razmotrimo i konkretne primjere dobrih praksi demokratizacije upravljanja javnim dobrima te mogućnostima njihove primjene u lokalnom kontekstu.

-------------------------------------------------------------------------------
Tribina se organizira u okviru projekta "Prema okviru za zaštitu javnih i zajedničkih dobara” kojeg provode Pravo na grad, Zelena Istra, Kinookus, Filmaktiv i Eko Krka, a financira ga Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva