Dragi ljudi,

Naša Zadruga za dobru ekonomiju poziva vas da zajedno pokrenemo model Hrana za dobro gdje ćemo nabavljati zdravu hranu i podržavati mala ekološka gospodarstva. Predstavit ćemo vam ideju i naše proizvođače u ponedjeljak 19.10. od 17h u klubu Hard place (u podnožju Nacionalne Sveučilišne Knjižnice) gdje će i inače biti dostave, ponekad i razne radionice i ostali sadržaji. Od 17h moći ćete se opskrbiti proizvodima na mini eko sajmu, a predstavljanje smo planirali od 17:30. Od proizvođača predstavit će vam se OPG Biomara Iličić (biodinamički proizvođač povrća), OPG Diktić (ekološka proizvodnja povrća, posebno raznolikih tikava), OPG Mihaljević (eko jabuke i prerađevine poput soka, finih kašica za bebe i domaćih pekmeza) i OPG Volarić (eko med i medeni proizvodi).
Model je osmišljen kao dugoročno partnerstvo proizvođača i potrošača gdje kao kupac znate odakle dolazi vaša hrana, gradi se uzajamno povjerenje i proizvodi su nešto jeftiniji nego u dućanima zdrave hrane radi mogućnosti direktnog povezivanja. S druge strane proizvodnja na malom gospodarstvu koje uvažava sva ekološka načela vrlo je zahtjevna, a u uvjetima nepravednog tržišta proizvođači teško opstaju i treba ih cijeniti i podupirati.

Model Hrana za dobro je jedan od modela kratkog lanca između proizvođača i potrošača kakvi u cijelom svijetu doprinose opstanku malih obiteljskih gospodarstva, potiču razvoj ekološke proizvodnje, promiču zdrav životni stil i olakšavaju pristup zdravoj hrani sve većem broju ljudi. Kako bi razvijali pravednije ekonomske odnose u društvu zalažemo se za prehrambeni suverenitet i lokalizaciju našeg sustava prehrane. Hrana koja je kvalitetno proizvedena na našim poljima trebala bi biti dostupna prvenstveno lokalnim potrošačima, posebno onima osjetljivijima, djeci, bolesnima i dr.

Model Hrana za dobro omogućuje
* mogućnost direktne nabavke eko hrane
Zadruga za dobru ekonomiju okuplja niz malih certificiranih ekoloških proizvođača (zadrugara i kooperanata). Pored ekološkog certifikata garanciju kvalitete daje i vlastiti, participativni sustav gdje sve proizvođače redovito posjećuju drugi proizvođači i kupci, zadrugari. Ekološka proizvodnja je puno više od „domaćeg“ i „nešpricanog“ jer stvara gospodarstva koja brinu o okolišu i ljudima, a proizvodi su nutritivno kvalitetniji, bez štetnih rezidua (pesticida, teških metala i sl.). Ekološka prehrana posebno je važna oboljelima ali i svima onima koji žele održavati snažan imunološki sustav kao i djeci čiji mali organizmi puno više osjete i reagiraju na štetne tvari u prehrani.
* dugoročno partnerstvo proizvođača i potrošača gdje se gradi međusobno povjerenje
Organiziranom nabavkom i naručivanjem unaprijed kao i pretplatama proizvođač dobiva jamstvo koje je u poljoprivredi općenito, najvažnije, a najteže ostvarivo. Uobičajenim modelima direktne prodaje na tržnicama i sajmovima gubi se puno vremena, stvaraju veliki troškovi ambalaže i putovanja, a sve to ne daje garanciju i često se desi da dio proizvoda proizvedenih mukotrpnim radom na kraju propadne. Pretplata i redovite dostave s vremenom stvaraju uobičajenu zdravu rutinu kojom se štede resursi, smanjuje količina otpada od ambalaže i stvara jamstvo na dobrobit i proizvođača i potrošača. Ovo je posebno važno za mala ekološka gospodarstva koja puno lakše dosežu ideal održivosti jer si mogu priuštiti veću raznolikost i istinske ekološke vrijednosti, gdje ekološka poljoprivreda ne znači samo zamjenu uobičajenih pesticida i gnojiva ekološkima nego i brigu o tlu, očuvanje i razvoj genetičke raznolikosti i dr. S druge strane opstanak takvih gospodarstava je posebno težak jer je cjelokupni sustav prehrane sve više podređen velikim, često nepravednim lancima.
* generator društvenog razvoja lokalne zajednice
Svaka kupnja je na neki način politički čin. Kupnja proizvoda predstavlja svjestan odabir, podršku proizvođaču, njegovom načinu rada, odnosu prema ekosustavu, ljudima… Podrška malim ekološkim gospodarstvima osigurava njihov opstanak, otvara više kvalitetnih radnih mjesta, podržava sustav vrijednosti brige i suradnje. U konačnici nas usmjerava ka zdravijem društvu kvalitetne prehrane i kvalitetnog životnog stila.

Kako se uključiti
Svaki ponedjeljak od 17-19 h odvija se redovita dostava u klubu Hard place (Ulica Hrvatske Bratske Zajednice 4). Tamo možete dobiti osnovne informacije, upoznati se sa zadrugarima, proizvođačima i vidjeti kako cijeli sustav radi u praksi. Isto tako, možete se i direktno registrirati kao korisnici na aplikaciju za naručivanje koja nam znatno pojednostavljuje rad (upute za korištenje su ovdje). Svaki tjedan u on-line aplikaciji vidjet ćete tjednu ponudu i možete upisati narudžbu. Proizvode plaćate direktno proizvođaču na dostavi i dogovarate se oko pretplate. Opise svih gospodarstava s kojima surađujemo, možete naći na našoj stranici. S brojem korisnika rasti će i raznolikost ponude i broj proizvođača. Registracijom na info mailing listu dobivat ćete informacije o ponudama i ostalim događanjima koja planiramo poput radionica, izleta na imanja i sl.

Naši domaćini
Klub Hard place promovira rock glazbu. Svaki radni dan od 9 ujutro u Hard Place-u možete popiti kavu, razgledati memorabilije, igrati fliper i bilijar i pustiti svoju omiljenu pjesmu na jukeboxu. Radnim danima osim ponedjeljka i vikendom su obično koncerti i druga događanja. Zajednička ideja podrške lokalnoj ekonomiji i proizvođačima zdrave hrane rezervirala je ponedjeljak za ovakav konkretan oblik aktivizma. Dostave u klubu omogućuju druženje i direktan odnos proizvođača i potrošača pa je ovakva nabavka hrane puno više od kupovine.

„Dobru ekonomiju vidimo kao jedan od neupitnih alata dobrog društva, gdje su ljudi solidarni sa slabijima i paze na njih, gdje se ne boje svojih identiteta i ne gnjave druge zbog njihovih, gdje je jasno da bez uvažavanja jednih drugih imamo mrak i gazionicu. Ako kapitalizam ovisi o generiranju kriza, a svaka kriza ovisi o daljnjem generiranju mržnje te iživljavanju na izmišljenim krivcima za krizu, onda je jasnije zašto nas bilo koji od modela dobre ekonomije vodi prema boljem i humanijem društvu.“

Tim Hrana za dobro
hrana-za-dobro@dobra-ekonomija.hr
mob: 095/8082-688 (Sunčana Pešak, administratorica)

 

Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva