Sindikat metalaca Hrvatske, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) i Škatula vas pozivaju na tribinu pod nazivom:

"Umrežimo otpor - udruge i sindikati u zajedničkoj borbi za javni interes"

27.2.2015 u 18:00 Korzo 28 Rijeka

Tribina je jedna u nizu aktivnosti koje BRID provodi sa željom da se uspostave šire platforme, temeljene na solidarnosti, koje bi uključivale organizacije civilnog društva, sindikate, grass-root pokrete kao i sve ostale zainteresiranima za radnička pitanja i borbu za pitanja od javnog interesa.

Na tribini će govoriti:
Danijel Leš (RI) - Sindikata Metalaca Hrvatske, podružnica 3. maj, predsjednik sekcije mladih SSSH
Damir Batarelo (RI) - aktivist, član udruge "Škatula"
Ana Vračar (RI) - članica udruge BRID, moderator

Razgovarati ćemo i o inicijativi "Ne damo naše autoceste" koja je do sada najveći primjer suradnje sindikata i udruga u koju su organizacije govornika bile aktivno uključene, te će se između ostalog izmijeniti iskustva o sudjelovanju u njoj.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
O BRID-u

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju nastala je u ožujku 2012., a bavi se zaštitom i promicanjem radničkih prava, demokratskog procesa odlučivanja i ekonomske demokracije među radnicima. Organizacija nastoji pružiti pravnu, ekonomsku i terensku pomoć radnicima i radnicama u obrani njihovih prava, samoorganiziranju, uspostavi grass-root demokratskih sindikata te restrukturiranju radnih mjesta na principima demokracije i solidarnosti te u skladu sa kooperativnim načelima.
Do danas je BRID, između ostalog, sudjelovao u organizaciji prikupljanja potpisa protiv privatizacije autocesta, radu s Ženskom frontom za radna i socijalna prava tijekom kampanje protiv novog Zakona o radu, a njegovi članovi proveli su i istraživanje aktivnih mjera zapošljavanja te, zajedno s pulskim aktivistima, organizirali tribinu o mogućoj koncesiji poluotoka Muzil; isto tako, video-sekcija organizacije do danas je proizvela kraće priloge koji pokrivaju pitanja problema u Imunološkom zavodu, oporavka od posljedica ovogodišnjih poplava u Gunji te promjena u radnom zakonodavstvu.

Uz to, aktivno je uključen u organizaciju sindikalnih škola u suradnji s nizom sindikata čiji je cilj edukacija sindikalnih povjerenika o nizu tema kao što su feminizam, radno zakonodavstvo i metode sindikalne borbe.

http://www.brid.coop/

O Škatuli:

Udruga nastaje davne 2004. godine kao studentska inicijativa koja okuplja različite pojedince s namjerom jasnog i snažnijeg političkog angažmana kroz razmišljanja o anarhizmu i nužnostima društvene decentralizacije te promatranju supkulturnih sadržaja kroz organizaciju glazbenih manifestacija.

Fokus rada udruge se pritom nastavio prema jasnoj potrebi osnaživanja različitih glazbenih pravaca, organizaciji i promociji "uradi sam" kulture, izgradnji i uređenju prostora kroz afirmaciju kritičke misli i praktičnog djelovanja pri rješavanju problema s kojima se suočavamo kada razmišljamo o društvenoj preobrazbi civilnog društva.

www.facebook.com/udrugaskatula

Vidimo se u što većem broju!