Pozivamo vas na tribinu ''Zabrana štrajka u Croatia Airlinesu'' koja će se povodom nedavne sudske zabrane štrajka u Croatia Airlinesu, održati u četvrtak 13. 9. u Zagrebu, u gradskoj knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5), s početkom u 19.30 sati.Radnice i radnici našeg najvećeg avioprijevoznika još od 2016. nemaju Kolektivni ugovor što je sindikat ORCA natjeralo da krene u pregovore koji su se odužili na skoro dvije godine. Nakon mukotrpnih i neuspjelih pregovora s poslodavcem, te jedan već otkazani štrajk na ljeto 2017., sindikat je 9.8.2018. odlučio organizirati štrajk. Iako se sindikat ORCA u potpunosti držao članka 205. Zakona o radu koji opisuje i uređuje radničko pravo na štrajk, sudovi Republike Hrvatske su njihovo legalno i legitimno pravo odlučili zabraniti. Prvo je 7. 8. zabranu donio zagrebački Županijski sud, da bi 23. 8. zabranu potvrdio i Vrhovni sud. Time su sudske vlasti radnicama i radnicima Croatia Airlinesa izravno zabranile borbu za Kolektivni ugovor putem štrajka, ali i donijele opasan presedan koji bi ubuduće mogao vezati ruke svim radnicima i sindikatima u Hrvatskoj. Time je u Republici Hrvatskoj otpočeta nova faza napada kapitala i kapitalističke države na radničku klasu i njezino pravo na štrajk, izboreno još davnih dana. 

Na tribini ćemo razgovarati o neuspjelim pregovorima između sindikata ORCA i Uprave Croatia Airlinesa za Kolektivni ugovor, uvjetima rada u Croatia Airlinesu, sudskim obrazloženjima zabrane štrajka, kao i mogućim implikacijama koje bi ovakav sudski postupak mogao imati po daljnji položaj i prava radništva u Hrvatskoj.

Gosti na tribini bit će Antonio Čorak iz sindikata ORCA, Ivana Lojo iz sindikata SKOZ (
Sindikat Kabinskog Osoblja Zrakoplova) i Mijat Stanić iz NCS-a (Nezavisni cestarski sindikat). Tribinu će moderirati naš član Dimitrije Birač.