'Prošlogodišnji štrajk prosvjetnih radnika i radnica bio je jedan od najdužih u skorijoj povijesti Hrvatske. Od impresivnog odaziva štrajku među radnicima u osnovnom i srednjem školstvu, preko mnogobrojnih izjava solidarnosti od strane sindikata iz javnog i privatnog sektora, do masovne mobilizacije građana koji su u više navrata izašli na ulice kako bi podržali štrajk, očito je da se radilo o pokretu čiji značaj ne smijemo podcijeniti.

Međutim, završetak štrajka bio je ispunjen kontroverzama. Nakon što je prvi Vladin prijedlog dogovora odbijen velikom većinom glasova na sindikalnim referendumima, dva najveća sindikata idući prijedlog nisu ni dala članstvu na izjašnjavanje. Osim samog načina na koji se zaključilo pregovore, sukobe je izazvao i dogovor sam po sebi: upitna je bila dinamika željenog povećanja koeficijenata, ali i odnos prema nenastavnom osoblju koje je također sudjelovalo u štrajku.

Nekoliko mjeseci nakon završetka štrajka strasti su se donekle smirile, pa možemo hladnije glave pokušati odgovoriti na nekoliko bitnih, a neodgovorenih pitanja:

Što je štrajkom zapravo dobiveno, i za koga? Zašto nije bilo drugog referenduma o dogovoru s Vladom? Kakav je bio odnos sindikata prema nastavnom i nenastavnom osoblju tijekom štrajka? I u konačnici – kakve su posljedice štrajka po daljnje sindikalno organiziranje u prosvjeti?

Tribina će se održati u subotu (22. veljače) u Multimedijalnom centru MaMa u Zagrebu, Preradovićeva 18, s početkom u 17 sati. Na tribini će sudjelovati Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, i mag. iur. Mario Jakša, predsjednik Sindikata administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima. Zaključci s tribine bit će uklopljeni u buduću detaljnu analizu štrajka na kojoj radi kolektiv Kontra klasa.

Pozivamo Vas da nam se pridružite!'

Slika i tekst preuzeti s Facebooka