Sekcija mladih Sindikata pomoraca Hrvatske i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) organiziraju tribinu “Novi modeli upravljanja i suodlučivanja u poduzećima i organizacijama civilnog društva”, koja će se održati u Gradskoj knjižnici Split u srijedu, 22. srpnja 2015. u 18.30h.


Tema tribine bit će alternativni i demokratski modeli upravljanja poduzećima, odnosno sportskim klubovima i organizacijama civilnog društva. Pitanjima koja se postavljaju kada se govori o sudjelovanju radnika i članova u donošenju odluka u njihovim radnim i aktivističkim zajednicama, prići će se kroz predstavljanje konkretnih primjera udruga i radničkih kolektiva koji su organizirani na sličan način. Pritom će se govoriti o nekim lokalnim slučajevima - poduzeću AD Plastik i udruzi Naš Hajduk koji će se usporediti s iskustvima iz drugih dijelova Hrvatske, posebno sa pričom nogomentnog kluba Zagreb 041 i radnika iz tvornice ITAS-PRVOMAJSKA iz Ivanca. Kroz prezentacije izlagača i diskusiju, pokušat će se pronaći dodirne točke između nabrojanih slučajeva, ne bi li se pokazalo kako je upravljačke modele koji promiču demokratičnost moguće ostvariti u različitim kolektivima, bilo radničkim, bilo sportskim, ali i u organizacijama civilnog društva.

Na tribini će govoriti Bojan Islamović iz udruge Naš Hajduk, Zlatko Nikolić iz nogomentnog kluba Zagreb 041, Stjepan Laća, rukovoditelj u poduzeću AD Plastik, i Dragutin Varga, sindikalni povjerenik u firmi ITAS-PRVOMAJSKA iz Ivanca.