'"Model liberalnog kapitalizma i tlapnja o slobodama tržišta tek je eho prošlosti koji je tada nekada bio definiran izvozom roba, a koji se ionako osipao po rubovima udaljenim od tržišnih epicentara i koncentrata monopolističkog kapitala. Koncepti ekonomske misli u odnosu na zakone tržišne ekonomije kao u loop-u i s matematičkom preciznošću vrte isti model rasta, održavanja i propadanja. Na trenutak se čini da kompasa nema ili da je smjer neizvjestan te se zbog lakšeg shvaćanja sve prozvalo globalnim, tranzicijskim i sličnim. Ta istrošenost ideje ekonomskog modela dovodi još jedan ciklus kapitala svome kraju, a taj kao i svi predhodni, ponovo kulminira erupcijom. Ekologija ekonomskih zakonitosti dovedena je do neprepoznavanja međutim katalizatori ubzranja kao što je pandemija globalnih razmjera i ratovi s nuklearnim predznakom jasno nam govore da se kapital plodi kroz ustoličeni vojno-monopolistički kapitalizam i da u povijesti modernih vremena možda i nismo živjeli nešto drugo.

Iz te makro-ekonomske vizure, umjetnički niz Radilišta, dviju intermedijalnih umjetnica Tajči Čekade i Ivane Kalc, u fokus stavlja kritiku važnog segmenta iste, a to je ekonomija rada. Čekada i Kalc u mediju video performansa istražuju rad u različitim prostorno-vremenskim odrednicama, koncipirajući Radilišta kao privremene platforme na kojima demonstriraju određeni segment rada i/ili radnog procesa numerirajući Radilište simboličkim brojem.

Pilot izvedba koncepta Radilišta, numeriranog brojem 101, dogodila se 2019. godine u sklopu događaja Goli otok – Novi hrvatski turizam, kada su umjetnice po prvi put koreografiranom sekvencom repetativnog ponavljanja izvele performance o kažnjeničkom radu referirajući se na besmislenost ponavljajućih radnji koje su se uvodile kao postupak kažnjavanja, psihološkog destabiliziranja i maksimalnog iscrpljivanja političkih zatvorenika+ca.

Nadalje, Radilište 2020 umjetnice izvode na dan otvorenja Rijeka 2020 projekta europske predstolnice kulture. Djelujući unutar prisvojenog EPK koncepta „rad, voda i migracije“ umjetnice svoj izvedbeni statement grade unutar frekventne lokacije Korza u plavim radnim mandurama podsjećajući prolaznike na sudbine riječkih radnika 3 Maja, odašiljući snažnu poruku o gradu čija industrija je uništena, stagnira, a kao vidljivu i svima uočljivu posljedicu ima pad broja stanovnika.

Radilište 69 održava se na dan predizborne šutnje, uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj 2020. godine. Tenzije smislenosti rada i apsurda u ovoj seansi odnosi se u prvom redu na 69 političkih stranaka koje sudjeluju u izbornoj utrci. Umjetnice bojom pojednostavljuju dugogodišnje političke opcije između crvenih (ljevica) i plavih (desnica) problematizirajući status quo i talačku poziciju izbornog tijela prividne demokracije i skučene mogućnosti izbora. Dok svaka stoji u svom politički obojenom kvadratu jedna drugoj nanose tu istu političku obojenost reflektirajući opet isključivo i samo dualitet istog. Kako rad odmiče umjetnice izmjenjuju pozicije a tijela dobivaju novi sloj suprotne boje završavajući u istovjetnoj sekundarnoj ljubičastoj boji obaju tijela koja potom istovremeno ispiru.

Slijedi niz Radilišta (Radilište 00, kao i radilišta 5000 i 101/2) kojima se mijenjaju lokaliteti i pridružuju simbolični brojevi kroz koje umjetnice zadržavaju osnovne elemente - dva tijela u refleksiji, fizičko opterećenje, sekvencioniranje pokreta kojeg potom fiksiraju u liturgijski niz stvarajući opus s tendencijom beskonačnog trajanja.

Tim postupkom umjetnice lišavaju Radilišta svih komponenti tržišta, ne stvara se nova vrijednost, niti se zaziva promjena. Radilišta su lišena velikih ideja, ona su prostor vakuma. Ono što postaje vidljivo odnosi se na učinke automatizacije kao i pitanje budućnosti rada kao takvog.

Umjetnice svojim radom propituju društveni doseg izmještajući nas iz uobičajene percepcije kako bi mogli dosegnuti dublje uvide od tih neposrednih događaja koji su očiti. Jedini smisao Radilišta je istraživanje temeljnih uzroka privida produktivnosti koje je jedino moguće ukoliko promatramo dublje razine apstrakcije unutar ponuđenih sustava, a koji nisu odmah uočljivi. Od kud je sve krenulo, kako je otuđeno i kako se gubi i pojavljuje smisao u tom višem ekonomsko-političko-povijesnom makro-kozmosu kroz prizmu radnih procesa i mikro-lokacijskih zadanosti? Radilišta kao serijal video performansa biti će izložena od 15. do 20. ožujka 2022. u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Osim multimedijalnom izložbom video radova umjetnice Tajči Čekada i Ivane Kalc uspostaviti će i izvesti novo Radilište u samom Pogonu Jedinstvo.

Maštajući o ideji jedinstva, u istovremeno nestabilnim uvjetima, autorice tematiziraju odnose i napore koje ulažemo da ih održimo. Rad na zajedničkom cilju zahtijeva niz dogovora i kompromisa, održavanje ravnoteže postaje nužnost, dok polazeći iz suprotnih pozicija i dalje postoji borba za održanjem vlastitog statusa i dominacije nad situacijom. Rad za jedinstvo tako postaje i natjecanje i borba za samoodržanjem. "Vratiti loptu" ili "spustiti loptu" kao fraze opisuju zadatost ovakve međuovisne situacije, te svojim prenesim značenjem ilustriraju našu moć, naše želje, te napore koje ulažemo da bismo ih ostvarili.

Autorice se kroz ovaj performans referiraju i na vlastitu dosadašnju suradnju na ciklusu Radilište, te na vlastite pozicije iz kojih djeluju kao umjetnice, prijateljice i radnice."
- iz teksta Branke Cvjetičanin

Ivana Kalc je samostalna plesna umjetnica, radi u domeni suvremenog plesa, scenskog pokreta i videa/filma. Umjetnička je voditeljica Kabineta, te festivala Periskop. Surađivala sa raznim koreografima i redateljima u zemlji i inozemstvu.
Tajči Čekada djeluje u raznim područjima - modni dizajn, kostimografija, performans, fotografija, video. Iako djeluje na širokom umjetničkom polju nekako se najbolje nalazi ili najozbiljnije izražava kroz formu performansa odnosno video performansa.

Organizacija: 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost / Projekt su podržali: Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH.

Ulaz je besplatan. Za posjet izložbi potrebna je važeća EU digitalna Covid potvrda'


Fotografija i tekst preuzeti s Facebooka.