Uoči osmog marta Prostor rodne i medijske kulture K-zona, pod platformom Fierce Women, organizira predavanje o Rosi Luxemburg - jednoj od najvažnijih socijalističkih teoretičarki i marksistkinja. Predavanje će na obljetnicu rođenja Rose Luxemburg održati Ankica Čakardić u Društveno kulturnom centru Šesnaestica (Ozaljska 16, II kat) u utorak, 5. ožujka, s početkom u 18h.

Rosa Luxemburg (1871. - 1919.) jedna je od najznačajnijih predstavnica europskog socijalističkog pokreta. Ova strastvena kritičarka kapitalizma i radikalne akcije za vrijeme svog života pripadala je nizu obespravljenih manjina podjednako zbog svog porijekla i sudbine: kao dijete iz židovske obitelji nosila se s antisemitizmom i trajnim invaliditetom od rane mladosti, a kao Poljakinja često je izrugivana od strane svojih političkih neprijatelja. Ništa od navedenog nije ju spriječilo da svoj život vodi suprotno očekivanjima od žena tadašnjeg vremena. Diplomirala je i doktorirala u doba kada je malen broj žena pohađao sveučilišta, te je jedna od prvih aktivno uključenih u političke procese za žensko pravo glasa i vidljivost žena u politici. Borba Rose Luxemburg protiv rata i njeno radikalno inzistiranje na spajanju političkih sloboda i društvene jednakosti relevantno odzvanjaju i danas, u godini kada obilježavamo stoljeće od njenog nasilnog ubojstva. Uz Rosu Luxemburg, predavanje će se osvrnuti i na ostale relevantne žene Druge internacionale, saveza socijalističkih i radničkih udruženja, poput Alexandre Kollontai, Clare Zetkin i Nadežde Krupskaye.

Predavanje će održati Ankica Čakardić (Rijeka), zaposlena kao docentica i nositeljica Katedre za socijalnu filozofiju i Filozofiju roda na Odsjeku za filozofiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tu ostvaruje interese za socijalnu i političku filozofiju, marksizam, filozofiju roda, luksemburgijansku i feminističku kritiku političke ekonomije. Svoje radove izlagala je na brojnim konferencijama i kao gošća na sveučilištima u Njemačkoj, Poljskoj, Britaniji, Španjolskoj, Švicarskoj, Latviji, Švedskoj, Austriji, u zemljama bivše Jugoslavije, Grčkoj, Mađarskoj i SAD-u. Članica je uredništva sabranih djela Rose Luxemburg pri izdavačkoj kući Verso. Surađuje s različitim znanstvenim, kulturnim i društvenim organizacijama, inicijativama i projektima. Bila je voditeljica obrazovnog programa u Centru za ženske studije od 2011. do 2018. godine. Socijalistička i feministička aktivistkinja.

Nakon predavanja druženje nastavljamo u neformalnoj atmosferi u proslavi godine dana od lansiranja crowdfunding kampanje za edukativnu društvenu igru ‘Fierce Women’ uz nagradni kviz i kartanje! :) Ovim povodom BRLOG zadružna pivovara poklonila je pivo iz svog već dobro poznatog i prokušanog asortimana koje će biti dostupno na donacije - od čega sav prihod s eventa ide za organizaciju Noćni marš - 8. mart // Faktiv. ♥

Događaj se organizira u sklopu projekta 'Strašne žene' kojeg financijski podupire Ministarstvo kulture. DKC Šesnaestica korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura Nova.