"Pozivamo vas na sudjelovanje u javnoj raspravi o prijedlogu Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi koji je trenutno na javnom savjetovanju.

Javna rasprava održat će se u utorak, 8. ožujka 2022. u 11.00 sati u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma.

Prijedlog Zakona na javnom savjetovanju objedinjuje osnovna područja kulturnog sustava u Republici Hrvatskoj: financiranje javnih potreba u kulturi, kulturna vijeća i upravljanje javnim ustanovama u kulturi. U odnosu na tri zakona i Pravilnik kojima je do sada bila uređena predmetna materija, ovaj Zakon svojom obuhvatnošću predstavlja značajan iskorak u promišljanju uloge kulture u suvremenom društvu, ali i postavlja drugačiji okvir financiranja i upravljanja kao ključnih segmenata funkcioniranja sustava. Budući da time ovaj prijedlog Zakona predstavlja potencijalno najvažniji dokument kulturne politike u Hrvatskoj, upućivanje prijedloga Zakona u e-savjetovanje ne može obuhvatiti odgovarajuću razinu sudjelovanja stručne, zainteresirane i šire javnosti te ograničava razinu utjecaja na proces donošenja odluka o njegovom sadržaju. Stoga želimo otvoriti raspravu o bitnim točkama ovakvog prijedloga Zakona i inicirati široki, participativni proces njegove analize, uz ključno sudjelovanje onih na koje novi Zakon direktno utječe.

U javnoj raspravi sudjelovat će stručnjaci iz područja kulturnih politika i upravljanja u kulturi, predstavnici ustanova u kulturi, društveno-kulturnih centara te institucionalne i izvaninstitucionalne kulture.

Uvod u javnu raspravu i refleksiju o promjenama koje prijedlog Zakona donosi dat će:
- Marin Lukanović, pročelnik Odsjeka za izvedbene umjetnosti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, bivši predsjednik Kulturnog vijeća za nove medijske kulture/inovativne umjetničke i kulturne prakse
- Anja Planinčić, mag. art, ravnateljica Centra kulture na Peščenici – Knap
- Mirela Travar, predsjednica Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR
- Davor Mišković, kulturni radnik
- predstavnik_ca Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske (TBC)

Javnu će raspravu moderirati Matija Mrakovčić, novinarka i urednica portala Kulturpunkt.hr.

Raspravu organiziraju Savez udruga Klubtura, Operacija grad i Mreža društveno-kulturnih centara DKC-HR.

Događanje se održava uz obvezu predočenja EU digitalne COVID potvrde za sve prisutne osobe."


Tekst i fotografija preuzeti s Facebooka, Radnička prava