Izložba je otvorena do 22.1.2022.
Radno vrijeme Galerije Nova: utorak – petak: 12 – 20h, subota: 11 – 14h

Umjetnici_e: Vanja Babić, Marko Vojnić Gin, Šimun Stankov, Una Štalcar-Furač, Espi Tomičić, Mia Maraković, Tara Ivanišević, Morana Radočaj, Klara Berdais i Dora Slakoper Kustosica: Tena Starčević
Mentorice: Ana Kovačić i Lea Vene
Organizatori: WHW i Pogon-Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Na otvorenju izložbe bit će izveden perfomans Arbajt (2021.) Šimuna Stankova, Une Štalcar-Furač i Espija Tomičića. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem maila ana.kovacic.whw@gmail.com

Ograničene mogućnosti djelovanja u kulturnom i umjetničkom polju ne predstavljaju izolirani slučaj pojedinca, već zajedničko i međugeneracijsko iskustvo nekolicine umjetnica i umjetnika koji_e nakon završetka institucionalnog obrazovanja ulaze na tržište rada. Nerijetko je rad uključen u umjetničko stvaralaštvo teško povezati sa zakonima tržišta zbog čega djelovanje radnica i radnika u kulturi postaje nevidljivo. Izložba u središte postavlja radove koji otvaraju pitanja prekarnog rada u kulturi i čimbenika koji utječu na nesigurne radne uvjete u kontekstu neoliberalnog kapitalizma. Temeljni cilj ove izložbe je otvoriti problemska pitanja s kojima se susreću mladi u kulturnom polju, prikazati kontinuitet nestabilnog umjetničkog i kulturnog polja te istaknuti nužnost umrežavanja kulturnih radnica i radnika.
Grupna izložba domaćih umjetnika i umjetnica RAD, (NE)RED I (SAMO)DISCIPLINA: nevidljivo djelovanje radnica i radnika u kulturi rezultat je pilot projekta NOVAci kustoskog kolektiva WHW i Pogona - Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. U sklopu projekta su kustosice Ana Kovačić i Lea Vene šest mjeseci mentorirale mladu kustosicu Tenu Starčević koja je odabrana na temelju javnog natječaja. Mentorski tim radio je s Tenom Starčević u svim etapama pripreme izložbe: od razvoja koncepta, susreta s umjetnicima, teoretičarima i praktičarima, do odabira radova dizajniranja postava i izvještavanja projekta. Na otvorenju izložbe bit će izveden perfomans Arbajt (2021.) Šimuna Stankova, Une Štalcar-Furač i Espija Tomičića. Plesna predstava Arbajt problematizira nerijetku romantizaciju rada u polju dramskih i plesnih umjetnosti zbog čega je rezultat rada nekolicine umjetnika_ca pripisan urođenom talentu, a ne dugotrajnom i predanom radu. Uspoređujući odnos zahtjevnih plesnih pokreta s fizičkim radom na gradilištu, Arbajt propitkuje položaj suvremenog plesa na tržištu rada te otvara pitanje poimanja umjetnika_ca kao „pravih“ radnika_ca. Projekt je izvorno zamišljen kao proces koji se prilagođava raznim prostorima, a u kontekstu ove izložbe bit će predstavljen u obliku performansa.

Kustosica izložbe je Tena Starčević, magistrica povijesti umjetnosti i prvostupnica portugalskog jezika i književnosti. Za vrijeme fakulteta radila je kao vodič i čuvarica na izložbama, a potom je započela razvijati autorske kustoske koncepte te je uspješno realizirala nekoliko izložbi (ARTiranje, Novi Novi Val, Dizajn+Izložbe…). Temeljni interesi su joj usmjereni na istraživanje suvremenih umjetničkih praksi s naglaskom na umjetnost u javnom prostoru te istraživanje potencijala napuštenih prostora. Završila je brojne izvaninstitucionalne obrazovne programe i radionice među kojima je i program Kulturpunktova novinarska školica. Trenutno radi na projektu književnog festivala Europea 2020.-2021., piše za portal Kulturpunkt te se bavi glazbom.


Tekst i naslovna fotografija preuzeti s Facebooka