'Pozivamo vas na predstavljanje studije Od projekta do projekta: Rad i zaposlenost u kulturnom sektoru sociologinje Jake Primorac. Promocija će se održati u utorak 22. veljače u 18h u prostoru Nove BAZE na Novoj cesti 66. Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen i dolazak je potrebno najaviti na blok@blok.hr te je potrebno sa sobom ponijeti COVID potvrdu.

Na promociji govore:

Jaka Primorac, autorica
Biserka Cvjetičanin, recenzentica studije
Katarina Jaklin, sociologinja
Dunja Kučinac, su-urednica izdanja

U studiji Od projekta do projekta: rad i zaposlenost u kulturnom sektoru Jaka Primorac analizira polje kulture iz perspektive rada i radnih uvjeta kulturnih proizvođača. Fokusirajući se na kulturnopolitički okvir te strukturu zaposlenja i karakteristike rada u sektoru, studija ukazuje na posljedice sve snažnije projektizacije kulturne proizvodnje: rast nesigurnosti i potplaćenost velikog broja kulturnih radnica i umjetnika. Osim toga, Primorac u studiji postavlja jasan zahtjev za razvojne javne politike koje će omogućiti plaćeni rad i bolje radne uvjete u polju kulture, ali i šire očuvanje kulture kao javnog dobra.

Iz recenzija:

"Studija svoje neposredno izvorište pronalazi u aktualnom društvenom i ekonomskom položaju kulturnih radnika. Međutim, istovremeno nudi i širi razloge nepriznavanja i nepercipiranja kulturnog rada kao rada, a argumentaciju nalazi u povijesnim, ali i socio-političkim procesima. Zbog toga studija uz pregledan, ima i analitički karakter, što je čini materijalom koji se može koristiti i u neposrednim zagovaračkim raspravama." (Valerija Barada)

"Autorica s velikim poznavanjem problematike projektnog fleksibilnog tipa rada u kulturi otvara niz pitanja i zalaže se za nove oblike financiranja rada koji mora biti pravedno plaćen unutar sustava 'u kojem se kultura i umjetnost shvaćaju kao javno dobro'." (Biserka Cvjetičanin)

izdavač: BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture
autorica: dr. sc. Jaka Primorac
urednice izdanja: Dunja Kučinac i Vesna Vuković
recenzentice: dr. sc. Biserka Cvjetičanin i izv. prof. dr. sc. Valerija Barada
dizajn i prijelom: Lana Grahek
lektura: Jana Pamuković
Publikacija je objavljena u okviru projekta "Kongres umjetnika i kulturnih radnica" koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Godišnji program baze podržava Zaklada "Kultura nova".'


Tekst i naslovna fotografija preuzeti s Facebooka.