Dvoje mladih američkih Židova – Simone Zimmerman i Eitan – odgojeni su da brane državu Izrael pod svaku cijenu. Eitan se pridružuje izraelskoj vojsci. Simone podržava Izrael na ‘drugom bojnom polju’: američkim sveučilišnim kampusima. No, kada vlastitim očima svjedoče maltretiranju palestinskog naroda od strane Izraela, užasnuti su i slomljeni.

Ovaj film možete pogledati 13.5.2024. od 17.30 u kinu Kinoteka

Simone i Eitan pridružuju se pokretu mladih američkih Židova koji se bore protiv stare garde, prema kojoj Izrael ima središnje mjesto u američkom judaizmu i traže slobodu za palestinski narod. Njihove priče otkrivaju generacijski jaz u američkoj židovskoj zajednici jer sve više mladih Židova dovodi u pitanje priče kojima su ih njihove sinagoge i hebrejski učitelji hranili dok su bili djeca.

U filmu se pojavljuju i glasovi poput Jacqui, židovske pedagoginje koja kaže “Judaizam je Izrael i Izrael je judaizam” i bivšeg predsjednika Lige protiv klevete, Abea Foxmana, koji tvrdi da glasovi poput Simone i Eitana predstavljaju malu manjinu. Cijenjene ličnosti poput Petera Beinarta, Jeremyja Ben-Amija, Noure Erakat, Cornela Westa i Noama Chomskog također izražavaju svoje mišljenje.

U režiji dvoje židovskih redatelja koji dijele sličnu priču kao i protagonisti filma, Izraelizam je producirao dobitnik nagrade Peabody i šesterostruki nominirani za Emmy, Daniel J. Chalfen, (Loudmouth, Boycott) zajedno s aktivistkinjom i redateljicom, Nadiom Saah (Mo, Omar, 5 Broken Cameras). Film je prikazan na raznim filmskim festivalima u Sjedinjenim Državama i dosad je osvojio nekoliko nagrada: Nagradu “Spirit” za najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Brooklynu, nagradu za najbolji dokumentarni film na Međunarodnom filmskom festivalu u Brooklynu i nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na Festivalu židovskog filma u San Franciscu.

Projekcija se održava u suorganizaciji Inicijative za slobodnu Palestinu, a nakon projekcije slijedi razgovor. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznica na blagajni, poručuju iz Kinoteke