Klub studenata Filozofskog fakulteta i ove godine organizira cjelodnevni program u susret 1. maju.

Program će se održavati 30.4. u prostoru Kluba. Izborom ovogodišnjih tema te naslova "Izbrisana klasa - radništvo u 21. stoljeću" nastojao se staviti naglasak na suvremene perspektive i iskustva radničke borbe, posebno u kontekstu jačanja prekarizacije, krize "starih" modela sindikalnog organiziranja te pokušaja depolitizacije problematike klasnih odnosa.

**************
RASPORED DOGAĐANJA:

15:00 - PROJEKCIJA:
"WORKINGMAN'S DEATH" (2005.)
Program započinjemo projekcijom dokumentarnog filma koji donosi priče marginaliziranih radnika, "žrtava globalne podjele rada", iz pet različitih država, od Ukrajine do Kine.


18:00 PREDAVANJE:
KARLO JURAK - "1. MAJ - PRAZNIK RADNIKA, A NE DJELATNIKA"
1. maj zadnjih četvrt stoljeća biva pretvaran u praznik graha, jeftinih političkih floskula i trikova, a nerijetko je i premazan domoljubnim premazom. Takva manifestacija savršeno se uklapa u diskurs o "djelatnicima" i drugim sličnim kapitalističkim ideologemima. Kako 1. maju vratiti borbeni potencijal?


19:00 PREDAVANJE:
MARKO ERCEGOVIĆ - "“MREŽE SOLIDARNOSTI, PIKETI I DIREKTNA AKCIJA: METODE RADNIČKE BORBE U PREKARNOM RADU”
U predavanju će biti predstavljene uspješne metode direktne akcije koje koriste anarhosindikalisti u sporovima s poslodavcima i najmodavcima diljem svijeta (SAD, UK, Njemačka...). Drugačiji sindikalizam je moguć!


20:00 PREDAVANJE:
PIERRE BOUTONNET - "ALTERNATIVNI SINDIKALIZAM I RADNIČKA BORBA U FRANCUSKOJ"
Francuski sindikalist Pierre Boutonnet dat će uvid u radničko organiziranje u Francuskoj te predstaviti francuski sindikalni savez Solidaires, poznat po svom progresivno lijevom usmjerenju, ne-hijerarhijskom organizacijskom ustroju i borbenom sindikalnom djelovanju. Predavanje će se biti na engleskom jeziku.


**************

Tijekom cijelog dana u prostoru Kluba bit će postavljena multimedijska izložba "TO JE NAMA NAŠA BORBA DALA" koja kroz kolaž poruka, plakata i fotografija, odnosno kroz slikovne projekcije problematizira položaj radništva u vihorima kako tranzcijskih procesa, tako i aktualne krize kapitalizma.

**************

U vrijeme kada s jedne strane svjedočimo značajnoj transformaciji sfere radnih odnosa i globalne podjele rada, dok je s druge strane sam pojam radničke klase sve češće "izbrisan" iz javnog diskursa, nadamo se da će vas pripremljeni program zaintrigirati i u najmanju ruku potaknuti na razmišljanje.
Vidimo se!