Lijekovi igraju važnu ulogu u čuvanju i promociji zdravlja: zahvaljujući lijekovima, cjepivima, i drugim medicinskim proizvodima, ostvareni su ogromni pomaci u kvaliteti i trajanju života. Upravo zato što je njihov utjecaj na ljudski život toliko velik, dostupnost lijekova je jedno od pitanja koja se neprekidno provlače kroz rasprave o funkcioniranju zdravstva.

Na prepreke u pristupu lijekovima može se odgovoriti na različite načine. S jedne strane, zdravstveni stručnjaci i donositelji politika na dostupnost pokušavaju utjecati kroz stvaranje politika lijekova. Ali, i ljudi kojima su lijekovi potrebni organiziraju se u različite inicijative i kampanje kako bi se izborili za pravedniji pristup: neovisno o tome govorimo li o cijenama lijekova, geografskoj distribuciji, ili mogućnosti lokalne proizvodnje. Potreba za ubrzanim procesom istraživanja i proizvodnje medicinskih proizvoda za Covid19 ovu temu je učinila aktualnijom nego inače. Iako su bogate političke zajednice poput EU i SAD-a već osigurale velik broj doza cjepiva pa se u državama članicama nestrpljivo očekuje početak cijepljenja, još uvijek ostaje nejasno u kojem roku i pod kojim uvjetima će siromašnije države moći pristupiti cjepivu i drugim medicinskim proizvodima za Covid19. Na koji način društveni pokreti utječu na dostupnost lijekova i drugih medicinskih proizvoda? Kako postojeći propisi iz domene intelektualnog vlasništva i trgovinskih odnosa osujećuju njihove napore? Zašto bi EU kod pregovora o kupovini cjepiva trebala voditi računa o stanovništvu drugih regija, a ne isključivo o građankama svojih država članica? Zašto je solidarnost ključ uspješnog odgovora na pandemiju?

O ovim pitanjima razgovarat ćemo 17.12.2020. na tribini “Pristup lijekovima: uvod u pokret”, od 12 do 13.30h.
Na tribini će govoriti:  

Lydia Holtgrewe (Universities Allied for Essential Medicines, UAEM)
Kajal Bhardwaj (pravnica)
Julie Steedman (Right to Cure European Citizens’ Initiative)  

Prijave: link objavljujemo tijekom ponedjeljka, 14.12.2020.  

Tribinu organizira Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) uz potporu Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Rasprava će biti na engleskom jeziku. Tekst i fotografija preuzeta s: Facebook eventa