NOVA PREDSTAVA -Projekt višegodišnjeg nasada jabuka -KUFER I &TD OKUPILI PRIVREMENI KOLEKTIV RADNIKA U KULTURI radi Projekta višegodišnjeg nasada jabuka.

Polazišna točka je propast tekstilne tvornice Kamensko, a predstava tematski obuhvaća i pitanje (kulturnog) rada i radništva. Na taj način kritički se sagledava tranzicija, naglašavajući upravo aspekt destruktivnih procesa deindustrijalizacije i prisilne neoliberalizacije društva.

Temi se pristupa na dvije razine: rekonstrukcijom strategije kojom je tvornica planski i etapno uništena i rekonstrukcijom procesa tekstilne proizvodnje dokinutog gašenjem tvornice. Točka u kojoj se preklapaju te dvostruke rekonstrukcije politički je trenutak u kojem se normativni fizički rad tvorničkih radnica transformira u javnu samoorganiziranu političku borbu.

Projekt je nastao u koprodukcijskoj suradnji KUFER-a i Teatra &TD, a uz podršku Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Umjetničko istraživanje koje je prethodilo produkciji podržali su Teatar &TD u sklopu programa LAB&TD te Zaklada Kultura nova čija je potpora PKRK kolektivu omogućila polaženje tečaja šivanja kod radnica zaposlenih u udruzi Kamensko te izravan kontakt s nekima od glavnih sudionica borbe za tvornicu Kamensko.

Iako je istraživački proces materijale crpio iz dokumenata, u izvedbi se događa fikcionalizacija prikupljenog materijala iz osobnih perspektiva, te se preispituju potencijali usporedbe industrijske i umjetničke proizvodnje i samoorganizacijske prakse kolektiva radnika u kulturi.

Premijera predstave održat će se 18. studenog, a iduće izvedbe planirane su za 19. i 20. studenog te 2. prosinca 2015.g. u 20 sati u Velikoj dvorani &TD-a. Ulaznice za izvedbe 19. i 20. studenog rezervirajte na broj 01 4593 510 ili na mail itd@sczg.hr.

Izvedba: Csilla Barath Bastaić, Mia Biondić, Ivana Krizmanić, Romina Vitasović Lučić, Silvio Vovk
Dramaturgija: Nina Gojić, Bojan Mucko
Izvršna produkcija: Nina Križan
Scenski pokret: Roberta Milevoj
Oblikovanje zvuka: Roko Crnić
Oblikovanje svjetla: Luka Matić
Kostimografija: Morana Cerovec
Koprodukcija: Sveučilište u Zagrebu, Studentski centar, Kultura promjene, Teatar &TD i Kufer

Premijera 18. studenog 2015.

 

Kamensko je ime uspješne tvrtke.

Kamensko je ime 1300 radnika zaposlenih u tvornici 2005. godine.

Kamensko je ime atraktivna zemljišta u centru Zagreba.

Kamensko je ime atraktivna zemljišta kraj trga kojeg nitko ne zove po novom imenu.

Kamensko je ime privatizacije.

Kamensko je ime 150 otpuštenih radnika godišnje.

Kamensko je ime deindustrijalizacije.

Kamensko je ime malverzacije.

Kamensko je ime 400 radnica zaposlenih u tvornici 2010. godine.

Kamensko je ime osmodnevna štrajka glađu.

Kamensko je ime radničke borbe.

Kamensko je ime nekretninskih špekulacija.

Kamensko je ime uništene tvornice.

Kamensko je ime ove predstave.