Ne propustite predavanja Richarda Seymoura 13.5. u Zagrebu:

Richard Seymour: Značenje pojma "prekarijat"
13/05/2005, 11:00h - 13:00h, Akademija likovnih umjetnosti, Ilica 85

Neoliberalna država i socijalistički izazov
13/05/2005, 19:00h - 21:00h, kino Europa, Varšavska 3
Škola suvremene humanistike: "Socijalna dimenzija kulturnih politika"
8. Subversive festival: "Prostori emancipacije: Mikropolitike i pobune"

"Zašto su naši životi danas toliko nesigurni? Što se dogodilo s poslijeratnim društvenim ugovorom? Zašto radnički pokret ne uspijeva preokrenuti njegovo propadanje? Pojam prekarijata u svojim dominantnim formulacijama pruža odgovor na ova pitanja. Njime se hoće reći da promjene na tržištima rada, u klasnim formacijama i društvenosti, znače da stara politika socijaldemokracije koja se primarno bavi pitanjima materijalne osnove radničke svakodnevice slabi, te da tradicionalna radnička klasa polako iščezava. Umjesto nje nastaje puno slojevitiji klasni sustav, u kojem je prekarijat (najprekarniji radnici, „klasa u nastajanju“) u stanju radikalno promijeniti ravnotežu političkih snaga.

Dakle smisao koncepta prekarijat je strateški. Njime nam se nudi razumijevanje mogućih klasnih saveza i agencija kroz koje je progresivna promjena moguća. Međutim, ovako kako je trenutno artikuliran, on ne uspijeva poslužiti toj svrsi. Prekarijat je najbolje razumjeti kao interpelaciju koja naglašava i dotiče promjenjive uvjete rada i života različitih društvenih klasa i klasnih strata, a ne kao „klasu u nastajanju“. U predavanju ću zagovarati navedeno stajalište, pokazujući pritom kako razumijevanje prekarijata reartikulirano na tom tragu može pomoći u formiranju radikalne, transformativne politike za 21. stoljeće."

http://www.subversivefestival.com/forum/7/551/richard_seymour_značenje_pojma_prekarijat

(kao pripremu za predavanje, pročitajte Seymourov tekst "Svi smo mi prekarni - o konceptu prekarijata i njegovim pogrešnim uporabama" iz prošlogodišnjeg izdanja časopisa Up&Underground br. 25/26: http://www.slobodnifilozofski.com/2014/05/richard-seymour-svi-smo-mi-prekarni-o.html )

Ulaz na ovo predavanje je besplatan.

---

Richard Seymour: Neoliberalna država i socijalistički izazov
13/05/2005, 19:00h - 21:00h, kino Europa, Varšavska 3
8. Subversive festival: "Prostori emancipacije: Mikropolitike i pobune"
moderira: Martin Beroš

"Razdoblje u kojem se nalazimo predstavlja jedinstven izazov. Po prvi put u četrdeset godina stranka ljevice obnaša državnu vlast u Europi. Međutim Siriza je vrlo brzo postala, upravo kako je Ralph Miliband opisao poslijeratne socijaldemokratske vlade, „enklava pod reflektorima“ unutar neprijateljski nastrojenog institucionalnog aparata – protiv nje se izvještava i spletkari, a podjele u njezinim redovima sve su jače. Nalazi se u ratnom stanju s dominantnim institucijama u Grčkoj i diljem Europe, bez ijednog saveznika na kojeg je računala. Ostavljeno joj je manje prostora za manevriranje i od poslijeratnih administracija, a pod stalnim je rizikom da je unište za svaku i najblažu reformu koju pokuša provesti.

Pa ipak, izazov državne moći nije nešto što se naprosto može odbaciti. Upravo je zato analiza kapitalističke države, koju su Miliband i Poulantzas započeli u 1970-ima, a osobito neoliberalnog restrukturiranja kapitalističkih država do kojeg je došlo otada, od kritične strateške važnosti. U svom govoru koristit ću se pulancijanskom analizom države kao kondenzacije ravnoteže klasnih i političkih snaga, sa specifičnom institucionalnom materijalnošću, kako bih formulirao problem prilagođavanja države neoliberalizmu, bloka moći koji je pridružen državi, prepreka koje potonje postavlja pred radikalno lijevu državnu strategiju, te potencijalnih granica pulancijanske strategije ukoliko ona nije artikulirana uz militantni masovni pokret."

http://www.subversivefestival.com/forum/7/528/richard_seymour_neoliberalna_država_socijalistički_izazov

(kao pripremu za predavanje, pročitajte Seymourov tekst "Teritorijalna logika kapitalističke države" iz izdanja časopisa Up&Underground br. 23/24: http://www.up-underground.com/brojevi/23-24/teritorijalna-logika-kapitalisticke-drzave/ )

(cijena ulaznice na ovo predavanje je 25 kn, 20 kn sa studentskom iskaznicom - informacije o ulaznicama: http://www.subversivefestival.com/txt/1/134/Ulaznice )

Richard Seymour je pisac, komentator i socijalist. Odrastao je u Sjevernoj Irskoj, a živi i radi u Londonu. Autor je više knjiga, između ostalog The Liberal Defence of Murder (Verso, 2008.), Unhitched: The Trial of Christopher Hitchens (Verso, 2012.) i Against Austerity (Pluto, 2014.). Suurednik je novog ljevičarskog časopisa Salvage, a piše i za The Guardian, London Review of Books, kao i mnoge druge publikacije. Predstavlja emisiju Media Review na televiziji TeleSur, a gostovao je i na BBC-u, Al Jazeeri i C-Spanu. Trenutno dovršava svoj doktorat na London School of Economics (LSE), gdje i predaje.