Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Centar za radničke studije (CRS), Feministički front (Fem-front) i Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ) vas pozivaju na tribinu pod naslovom Političke organizacije različitog ideološkog predznaka i izgradnja paralelnih struktura u društvu koja će se održati 13. lipnja u 19:00 u Savezu antifašističkih boraca i antifašista u Zagrebu, Pavla Hatza 16.

Uvodna izlaganja:

Marija Ćaćić (Feministički front)

Dragan Nikčević (Iniciativa za demokratični socializem)

Nikolina Rajković (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju)

Izlagači/ce će se osvrnuti na historijske i aktualne primjere političkih stranaka koje su u svom radu razvijale društvenopolitički projekt izgradnje paralelnih struktura što implicira strategije i taktike organiziranja s ciljem popunjavanja praznina u javnom sektoru nastalih uslijed njegova strukturnog zanemarivanja ili komodifikacije. Predstavljajući specifični prostorno-geografski i društveni kontekst, izlagači/ce će se fokusirati na procese izgradnje paralelnih struktura u radu američkih Crnih pantera, turske Stranke pravde i razvoja (AKP) i aktualne slovenske Iniciative za demokratični socializem (IDS). U slučaju Crnih pantera, posebna pažnja posvetit će se programu edukacije i opismenjavanja crnačke američke populacije, kolektivnoj brizi za djecu i starije u američkom getu i političkoj važnosti kakvu je imala distribucija besplatnog doručka.

Uspon, apsorpcija i preuzimanje infrastrukture distribucije hrane, sredstava za obrazovanje i stanovanje u istanbulskim neformalnim naseljima bit će fokus predstavljanja rada turskog AKP-a.

U slučaju slovenske Inciative za demokratični socializem, naglasak će biti na evaluaciji dosadašnjeg političkog rada, perspektivama budućeg i organizacijskim pitanjima s kojima se Inicijativa trenutno suočava.