Krajem prošlog desetljeća započela je najveća ekonomska kriza u novijoj povijesti, a njezine su razarajuće učinke ponajviše osjetile zemlje europske periferije. No, uz svoje destruktivne učinke, kriza je oslobodila i stvaralački potencijal, potaknula građane na mobilizaciju te otvorila put novim oblicima političkog organiziranja i djelovanja.

Španjolska, kao jedna od najpogođenijih zemalja postala je poligon za implementaciju "mjera štednje" protiv kojih su se 2011. pobunile stotine tisuća ljudi, prvenstveno mladih i nezaposlenih. Okupacijom ulica i trgova borili su se protiv toga da se teret krize, uzrokovane financijskim institucijama, prelama preko njihovih leđa, ali su plasirali i zahtjeve za radikalnom promjenom političko-ekonomskog sustava.
 
Pokret poznat kao Indignados i 15-M u kriznim momentima izveo je više od 3 milijuna građana na ulice. Iako je pokret na kraju ugušen represijom državnog aparata, inspirirao je brojne nove političke pokrete i organizacije koje su sljedećih godina transformirale društvenu i političku stvarnost Španjolske.

Krajem 2015. skupina aktivista iz Hrvatske posjetila je predstavnike ključnih grupacija u spomenutom procesu te će vam u ovoj seriji predavanja prenijeti njihova iskustva. Uz izlaganja naših aktivista, prikazat ćemo i snimke samih razgovora koje smo s njima vodili.

PROGRAM:

Politička gibanja od Movimiento 15M do danas
Tomislav Tomaševic, Institut za političku ekologiju

Plataforma de afectados por la hipoteca - PAH Barcelona
Iva Marčetić, Pravo na grad

Moderira
Dean Derežić, Mi.hr

Grupacije o kojima će biti riječi su:
- pokret protiv deložacija PAH - Palatforma de afectados por la hipoteca,
- skvot Patio Maravillas,
- umjetničko aktivistički kolektiv Enmedio
- lokalne vlasti u Madridu i Barceloni - Ahora Madrid i Barcelona en Comú
- zadrugarska okupirana četvrt Can Batlló
- medij El diario
- stranka Podemos

Predavanja organizira Klub studenata Fakulteta političkih znanosti i Mi.hr

Predavanje se održava u dvorani A, prizemlje fakulteta.