"U četvrtak, 28. travnja 2022., s početkom u 18 sati u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka izv. prof. dr. sc. Slađana Josipović Batorek i Valentina Kezić, mag., održat će predavanje pod nazivom 'Da nam živi, živi rad! Uloga medija u oblikovanju prvosvibanjskih rituala na primjeru Glasa Slavonije (1945.-1950.)'. Predavanje će se održati na Filozofskom fakultetu Osijek (učionica 54, 2. kat) i ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Predavanje će se prenositi preko YouTube-kanala Otvorenog četvrtka, pri čemu će biti omogućeno sudjelovanje u raspravi putem chata.

O predavanju:

U sklopu predavanja bit će predstavljeni rezultati analize novinskih članaka objavljenih u osječkom Glasu Slavonije uoči i tijekom proslave Praznika rada u razdoblju od 1945. do 1950. godine s ciljem dobivanja uvida na koji su se način novi politički rituali i teorijske paradigme „izmišljanja tradicije“ primjenjivale i ostvarivale u praksi. Analizirani tekstovi vremenski su ograničeni na razdoblje ranog socijalizma (socijalističke izgradnje) budući da je upravo ono predstavljalo vrijeme najintenzivnije propagandne kampanje veličanja rada, radnih postignuća i novih radnih metoda, što je pratila i potreba da se ratne i radne pobjede obilježe što svečanije i dostojanstvenije. U predavanju će se na primjeru novinskih članaka prikazati te analizirati nekoliko diskurzivnih elemenata vezanih uz Praznik rada – politička funkcija praznika, odnos prema radu i udarništvo kao dominanta koncepcija te ritualizacija i formalizacija prvosvibanjskih proslava.

O predavačicama:

Slađana Josipović Batorek izvanredna je profesorica na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku na kojem predaje kolegije iz nacionalne i svjetske povijesti 20. stoljeća. Objavila je dvije znanstvene monografije i više znanstvenih radova. Sudjeluje na međunarodnim i domaćim znanstveno-stručnim skupovima. Znanstvenim je zanimanjem usmjerena prema crkveno–državnim odnosima u drugoj polovici 20. stoljeća s naglaskom na Đakovačku i Srijemsku biskupiju, kao i ostalim lokalnim temama istoga razdoblja.

Valentina Kezić doktorandica je na poslijediplomskom doktorskom studiju Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavila je nekoliko stručnih i znanstvenih radova, a sudjelovala je i na međunarodnim i domaćim znanstveno-stručnim skupovima. U središtu njezina znanstvena interesa nalaze se socijalna i kulturna historija 19. stoljeća s posebnim naglaskom na historiju radničkog novinstva.


Poziv i fotografija preuzeti sa stranica Filozofskog fakulteta Osijek.