Franjevački svjetovni red organizira:

Okrugli stol pod naslovom “Demontaža socijalne države novim radnim zakonodavstvom” koji će se održati 17.4.2014. od 11,30 do 13,30 u prostoru Tribine grada Zagreba, Kaptol 27.

Predavači su:

Uvodničar Zoran Milić, OFS

Goran Trbojević, dipl. iur.

Mario Iveković, Novi sindikat

Prof. dr. sc. Renato Matić

Tina Tešija, udruga BRID

Prof. dr. sc. Zdenko Babić


Moderator je novinar Večernjeg lista Darko Pavičić

Ovaj okrugli stol organizira neformalna skupina OFS-a i FRAME koja se otprilike godinu dana bavi tematskim područjem vezano uz dostojanstvo čovjeka i rada.

Razlog zbog kojeg smo krenuli u organizaciju ovog Okruglog stola bio je donošenje Novog zakona o radu, a koji nakon Uskrsa ide na drugo čitanje, nakon čega bi zakon išao na izglasavanje.

Naime, prijedlog Zakona insistira na fleksibilizaciji  radnih odnosa kojima se čovjek gubi iz središta, tako da se sve podređuje profitu: pokušajima obezvrjeđivanja kolektivnih ugovora kao sredstva zaštite radnika, zapošljavanje preko agencija, produljenje radnog vremena, sve to jasno kazuje na veliki civilizacijski odmak od vrednota koje su teško izborene u zadnja dva stoljeća a koji će nesumnjivo povećati društvene nejednakosti i siromaštvo. Ovakvi fleksibilni radni odnosi najviše će ugroziti građane s nižim kvalifikacijama, obitelji te bitno ugrožavaju ritam života zadiranjem u privatnu sferu života podređujući ga tržištu.

Mir i dobro!

Zoran Milić