Prosvjed će se održati u petak, 28. studenog 2014. u 11 i 55 sati, pred Vladom Republike Hrvatske.

Ženska mreža Hrvatske organizira javni prosvjed u petak, 28. studenog 2014. u 11 i 55 sati, pred Vladom Republike Hrvatske, povodom drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama/kliničkim centrima u različitim gradovima Hrvatske.

Javne bolnice, tj. ginekolozi i ginekologinje odbijaju obavljanje prekida trudnoće na zahtjev pacijentica. Kršenje zakona u bolnicama prolazi nesankcionirano, ginekolozi primaju pune plaće, a žene u velikom broju gradova u Hrvatskoj, koje uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje, ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na siguran, legalan i dostupan prekid trudnoće.

Vlada RH i Ministarstvo zdravlja ne osiguravaju provedbu zakona i ne štite žene od onih koji sustavno krše naša ljudska prava. 

Članice Ženske mreže Hrvatske traže da se hitno i bez odlaganja osigura provedba zakonskog prava ženama koje žele ostvariti svoje pravo na prekid trudnoće na zahtjev. Smatramo da je Vlada  najodgovornija  za urušavanje temeljnih ženskih ljudskih prava. Pozivamo aktivistkinje i aktiviste, građanke i građanke da nam se pridruže.

(Izvor)

(S obzirom na prijavljeni broj sudionica i sudionika obaviještavamo vas da će okupljanje biti na Trgu B.J. Jelačica i to od 11:10 do 11:40. U 11:40 ćemo zajedno Zakmardijevim stubama poći pred Vladu gdje se planira prosvjed u 5 do 12 ili u 11:55)

(Izvor)