Mreža antifašistkinja Zagreba organizira Marš solidarnosti za siguran krov nad glavom. MAZ u opisu događanja naglašava:

"U Hrvatskoj još uvijek nije poznat točan broj beskućnika, a računa se da ih je otprilike 500 jer toliko mjesta ima u raznim prenoćištima i prihvatilištima diljem države. Postoji problem i pri definiranju beskućništva; ono se naime načelno dijeli na apsolutno i relativno. Apsolutno beskućništvo podrazumijeva one koji doslovce nemaju krov nad glavom, spavaju na otvorenom ili na mjestima koja nisu namijenjena za ljudsko stanovanje, dok se relativno beskućništvo pak odnosi na osobe koje imaju fizički zaklon, ali im nisu osigurani osnovni zdravstveni i sigurnosni standardi. S obzirom na to, ovisno o definiciji, procjenjuje se da u Hrvatskoj živi od 500 do nekoliko tisuća beskućnika (najveće brojke idu čak do deset tisuća!). Uz 420 korisnika koji se nalaze u smještajnim kapacitetima, pretpostavlja se da barem još 500 ljudi spada u kategoriju apsolutnog beskućništva, a minimalno šest tisuća živi u neadekvatnim uvjetima. Zakon o socijalnoj skrbi implicira da je beskućništvo problem privremenog karaktera, međutim iskustvo i istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da osobe relativno dugo ostaju u statusu beskućnika, često usamljeni u svojoj borbi da iz njega izađu. Iako je poznato da su beskućnici osobe s vrlo specifičnim problemima koji se ne mogu prevladati bez sustavne, individualizirane i dugotrajne stručne pomoći i podrške, sustav socijalne skrbi na njihove potrebe uglavnom odgovara jednokratnim intervencijama u obliku novčane pomoći ili osiguranjem privremenog smještaja.

Beskućništvo nikada ne dolazi samo, a pogotovo ako nije privremeno. Ono sa sobom nosi i čitav niz drugih problema poput socijalne isključenosti, brojnih zdravstvenih problema (velik broj stručnjaka upozorava na to da među beskućnicima ima sve više i više onih s lakšim i/ili težim psihičkim problemima) te isključenosti iz tržišta rada.

U sklopu Marša organizirat ćemo skupljanje donacija za udrugu Fajter, koja izdaje časopis Ulični fajter. Prodajom tog časopisa se direktno pomaže onima koji nemaju siguran krov nad glavom.

Pridružite nam se na Maršu solidarnosti kojim želimo ukazati na to da većinu nas od beskućništva dijeli tek otkaz, jedna neisplaćena plaća ili kredit u švicarskim francima te još jednom ukazati na to da je krov nad glavom temeljno ljudsko pravo, koje treba biti omogućeno svima!"


Najava događanja preuzeta s facebooka.