> Rok od 10 tjedana opasno se bližio. Pitala sam prijateljicu za novac. I imala sam sreće jer mi je mogla posuditi.
> U bolnici u mom gradu nitko ne radi pobačaj. Posudila sam novac i otišla u privatnu kliniku u drugi grad. Roditelji nisu smjeli saznati.
> Stalno sam imala osjećaj da radim nešto ilegalno jer su mi na svakom koraku bile uskraćivane relevantne informacije o postupku.
> Rekli su mi da pobacim negdje drugdje.

Ovo nisu izmišljeni primjeri. Ovo su stvarna svjedočanstva stvarnih žena. Svjedočanstva koja nam govore da je pobačaj u Hrvatskoj, iako zakonski legalan, zbog priziva savjesti, visokih i neujednačenih cijena te društvene stigme ― već sada nedostupan. 

Pobačaj je danas u Hrvatskoj dostupan samo ženama koje žive u većim gradovima i koje imaju dovoljno novca da ga mogu priuštiti. Što je s nezaposlenim ženama, ženama koje rade u nesigurnim uvjetima, studenticama, ženama bez zdravstvenog osiguranja, ženama iz ruralnih područja, ženama s djecom bez podrške obitelji i šire zajednice, tražiteljicama azila ― onima koje nemaju stvarni izbor?

Pitanje reproduktivnog zdravlja nije isključivo pitanje pobačaja. O pobačaju ne možemo govoriti van konteksta dostupnosti javnog zdravstva koje trenutno proživljava još jednu u nizu "reformi" ― novi Prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojeg je Vlada krajem lipnja uputila u saborsku proceduru, potiče daljnji proces komercijalizacije i privatizacije javnog zdravstva, bez kojeg je nemoguće pričati o borbi za reproduktivna prava ― pravu na prekid, ali i planiranje trudnoće.

Kako govoriti o dostupnom pobačaju kad 54 posto ginekologa i ginekologinja koristi institut priziva savjesti? Kako progovoriti o svim problemima vezanim uz dostupnost pobačaja kad nas društvena stigma, osuda i posramljivanje tjeraju na šutnju? 

O pobačaju razgovaramo ili anonimno, ili potiho. Vrijeme je da to promijenimo! Pozivamo vas da iskažete solidarnost ― vezivno tkivo svakog društva, bez kojeg njegove ugrožene skupine teško mogu ostvariti svoja prava i potrebe. Zajedno se izborimo za dostupan i besplatan pobačaj. Izborimo se za sebe, sve žene i sve obitelji u Hrvatskoj ― na Maršu solidarnosti na kojem ove godine GLASNO progovaramo o pobačaju. Vidimo se u subotu, 29. rujna u 16 sati na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Solidarno i glasno!

*Marš solidarnosti organizira Mreža antifašistikinja Zagreba u suradnji s Platformom za reproduktivna prava