Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID) u suradnji s učenicima i učenicama Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu poziva Vas na kružok na temu «Aktivizmom mladih ka društvenoj promjeni».

Aktivizam mladih predstavlja društveni angažman mladih samoorganiziranih u formalne i neformalne grupe koje imaju za cilj poticanje na razvoj kritičkog mišljenja, preuzimanje aktivne uloge u kreiranju uvjeta života u vlastitoj zajednici – školi, radnom mjestu, kvartu, gradu ili šire, unapređenje kvalitete života svih članova zajednice, odnosno društvenu promjenu na kulturnom, političkom, ekonomskom i socijalnom planu. Na kružoku ćemo kroz niz primjera iz različitih lokalnih konteksta pokušati ocrtati područja, mogućnosti, dosege i koristi aktivnog društvenog angažmana srednjoškolaca i studenata. 

Kako su se srednjoškolci Srednje medicinske škole u Slavonskom Brodu štrajkom izborili za vremensku preraspodjelu teorijske i praktične nastave objasnit će jedna od organizatorica štrajka, Domenika Benak. O mogućnostima aktivnog djelovanja kroz studentske organizacije na fakultetima govorit će Ana Ćuća, studentica Fakulteta političkih znanosti, a o društvenom aktivizmu, ciljevima i aktivnostima kutinske udruge KOMA koja između ostalog ima neposredno iskustvo u radu s azilantima iz Prihvatnog centra za strance Ježevo, govorit će Jakov Rakić.

S obzirom na visoku nezaposlenost među mladima s jedne strane, odnosno učestalost nesigurnih oblika rada s druge strane, u raspravi će nam se predstaviti sindikalni aktivisti s kojima ćemo razgovarati o mogućnostima sindikalne edukacije te sindikalnog organiziranja mladih, s naglaskom na one koji već nakon srednje škole izlaze na tržište rada. 

Također, u kontekstu goruće  izbjegličke krize i nedavnog uspostavljanja izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu s predstavnicima inicijative Dobrodošli razgovarat ćemo o mogućnostima podrške, odnosno sudjelovanja mladih Slavonskog Broda u organizaciji kampa.