Za ovu je nedjelju u 11:45h na Trgu bana Jelačića najavljeno postrojavanje stranačke crnokošuljaške paravojske tzv. A-HSP-a, stranke koja na svojim službenim stranicama otvoreno ima ustaški pozdrav „za dom spremni“, a i inače je poznata po profašističkim stavovima (1). To nas ne treba čuditi s obzirom da je druga takva mala pravaška otvoreno profašistička stranka, HČSP, čak i službeno u vladajućoj „domoljubnoj“ koaliciji.

Lani je postrojavanje, točno prije godinu dana, A-HSP-ove profašističke paravojske spriječeno pravovremenom organizacijom antifašističkog kontraprosvjeda. Sada su međutim fašistoidi dolaskom nove vlasti dobili krila i najavljuju da „komunistički vampiri sada mogu biti u mišjim rupama“.
Nema nikakve dvojbe da su ovakve nazadne političke grupacije dobile snažan vjetar u leđa s novom vladom u kojoj sjedi i jedan otvoreno profašistički nastrojen ministar, Zlatko Hasanbegović, kojemu se svakog dana otkrivaju novi kosturi iz ormara – zadnji je taj da je prije samo tri godine 1945. proglasio „godinom poraza“.

Nažalost, ovakva crnokošuljaška postrojavanja na našim ulicama nisu nikakva novost – još krajem 2014. su ulicama Zagreba marširali šatoraški „križari“ (odjeveni u crno s bijelim križevima), zatim su se na osječkim i zagrebačkim ulicama postrojavala „SS garda“ ratnog zločinca i kriminalca Branimira Glavaša, da bi sve ove godine završilo ove godine maršem šatoraša, predvođenih potpredsjednikom Sabora, na kojem se gromoglasno uzvikivalo „za dom spremni“.

Potpuno je jasno koji je cilj ovakvih paravojnih postrojavanja, bili svi koji ih rade toga svjesni ili ne. U trenucima ekonomske krize, kada je potpuno jasno da je hrvatski kapitalistički projekt u potpunosti kolabirao (realni BDP nam je manji nego u 1980-ima, zaduženost i nezaposlenost daleko veća, broj zaposlenih manji, a broj penzionera veći), jedino što nam nova vlast najavljuje je daljnji udar na prava i životni standard većine – pa se tako, uza sve molitvene doručke u Saboru, blagoslivljanja ministarstva, pozivanja na boga da nas spasi i tumačenja kako je bog „najvjerojatnije stvorio Svemir“, najavljuju daljnje privatizacije svega što je još u državnom vlasništvu i daljnja komercijalizacija i privatizacija zdravstva, dok se za odobrenje „reformi“ ide na noge stranim korporacijama i bankama u mondena svjetska skijališta. Potpuno se otvoreno govori o tome da će u zdravstvu postojati jedan standard za bogate, a drugi za siromašne, dok se u stilu Marije Antoanete svima poručuje da tko hoće pošten umjetni kuk neka potegne do koje privatne klinike u Švicarskoj.

U takvim trenucima, kada se nema ništa drugo za ponuditi, snage statusa quo nude daljnju fašizaciju društva, postrojavanje crnokošuljaša, zastrašivanje različitih manjina (od Srba i homoseksualaca preko „Jugoslavena“ i „loših Hrvata“ pa do „komunista“, ateista i drugih), ne prezajući ni od napada na slobodu medija ili totalitarističkih ideja da se u javnosti svi imaju držati „domoljubnog“ programa pokojnog Franje Tuđmana i Gojka Šuška, pokušavajući tako očuvati jedno nakaradno osiromašeno društvo u kojem jedni žive u dvorcima, dok drugi kopaju po smeću. 
Stalnim novim profašističkim skandalima i javnim postrojavanjima još jedne crnokošuljaške postrojbe takvo se izvanredno stanje pokušava normalizirati, a protivnike – one od kojih se može očekivati da će stati u obranu socijalne države i prava radne većine – unaprijed zastrašiti huškačkom mrzilačkom retorikom i demonstracijom sile, među ostalim i preventivnim ideološkim napadima na sve pozitivne socijalne tekovine jugoslavenskog realsocijalizma, kao što su radnička prava ili javno zdravstvo.

Poručujemo svim fašistoidnim snagama u Hrvatskoj, koje svojom ultrareakcionarnom zločinačkom ideologijom žele očuvati hrvatski tajkunistan takav kakav jest ili od njega načiniti još nazadnije mjesto, da im nećemo dopustiti da neometano marširaju ulicama naših gradova. Stoga Radnička fronta i inicijativa Protiv fašizma pozivaju sve progresivno i antifašistički orijentirane pojedince, organizacije i udruge da još jednom fašistoidima pokažemo gdje im je mjesto. Fašizam neće proći!

(1) http://www.hrvatskipravasi.hr/?id=vise&vise=2220

Radnička fronta i inicijativa Protiv fašizma