"Extinction Rebellion Zagreb organizira drugi Klimatski marš - ZA GLOBALNI MIR, KLIMATSKU I DRUŠTVENU PRAVDU. Pozivamo vas da u Zagrebu, dan nakon Dana planeta Zemlje, u subotu 23. travnja 2022. u 15h, marširate s nama! Okupljanje započinje od 14:30 h kod HNK, Hrvatskog narodnog kazališta.

Prije mjesec dana, s početkom rata u Ukrajini ušli smo u novo poglavlje recentne povijesti na europskom kontinentu. Razdoblje prehrambene, energetske, ekonomske i sigurnosne krize, razdoblje uznapredovale militarizacije i cenzure, ali prije svega razdoblje destruktivne ljudske pogibelji. No… daleko od naših dvorišta, od naših očiju, iako za to dobro znamo preko medija, razaranje mnogih zemalja diljem planete traje desetljećima. Srca su nam, i misli, uz nebrojene stanovnice, stanovnike i sva živa bića Ukrajine, Afganistana, Sirije, Iraka, Jemena, Mijanmara, Etiopije, Eritreje, Sudana, Somalije, Palestine, Libije, Kurdistana…

Još do nedavno smo mogli govoriti da ratovi razaraju brzo, a klimatska kriza i sistem polako. Nažalost, to više nije točno. Klimatska kriza eskalira gotovo jednakom brzinom kao i ratovi, a posljedice su jednako katastrofalne. Znanost već desetljećima upozorava na jasno vidljive simptome klimatske krize: porast temperatura i razine mora, propadanje usjeva, suše, poplave, temperaturni ekstremi, gubitak bioraznolikosti i kolaps mnogih ekosustava. Posljedično, to uzrokuje nestašice hrane i vode, društvenu nestabilnost, ratove i izbjegličke krize.

Zajednički uzrok tome vidimo u kapitalističkom, kolonijalnom i patrijarhalnom sustavu koji stihijski crpi resurse Zemlje, nasilno eksploatira ljude te uništava prirodu i zajednice. Profit kojega takav sustav želi zaštititi pod svaku cijenu zapravo predstavlja neprocjenjiv dug prema ograničenim resursima planete i radu njezinih stanovnika. Ako želimo zaustaviti ratove i zaštititi život na planeti, moramo se boriti protiv ovakvog sustava i stvarati sustav temeljen na klimatskoj pravdi, neraskidivoj od društvene pravde.

Nužne su promišljene, hitne, regenerativne, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i regija, a pogotovo Globalnog Juga, teško pogođenih ratovima za resurse i klimatskom krizom. Nužna je planetarna tranzicija na obnovljive izvore energije uz smanjenje energetskih potreba, društvena i ekonomska pravda te ravnomjerno raspoređena dobrobit svih stanovnika naše planete.

Vrijeme za djelovanje nam istječe.

Stoga, recimo zajedno:
NE RATOVIMA.
NE KLIMATSKOJ DEVASTACIJI.
NE RAZARANJU DRUŠTVA.

Aktivno se založimo:
ZA GLOBALNI MIR.
ZA KLIMATSKU PRAVDU.
ZA ZELENU TRANZICIJU.
ZA OBUSTAVU ISKORIŠTAVANJA FOSILNIH GORIVA.
ZA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE.
ZA DRUŠTVENU PRAVDU.
ZA NUŽNE, BRZE I RADIKALNE PROMJENE.

Ruta: HNK - Frankopanska - Ilica - Trg - Praška - Zrinjevac

* Marš će biti u skladu s epidemiološkim mjerama.
* Pratite event za najave radionica, govora na maršu i popratnog programa.
* Ukoliko želite doprinijeti, organizaciji marša ili na dulje, pridružite nam se! Javite nam se porukom u inbox i postanite dio našeg malog, ali snažnog tima za organizaciju glasnog i kreativnog marša."


Tekst i naslovna fotografija: Facebook, Radnička prava