Diskurzivni program; Razgovor s Beti Žerovc


 Je li umjetnost samo za privilegirane?

U sklopu diskurzivnog programa 34. salona mladih
8.6.2018. (petak) u 18 h
Klub HDLU

U petak, 8. lipnja 2018. u 18h, u Klubu HDLU održat će se razgovor sa slovenskom istraživačicom i povjesničarkom umjetnosti Beti  Žerovc. Razgovor je dio diskurzivnog programa ovogodišnjeg Salona mladih – Panoptikon,  a vodit će ga kustosica Salona, Mirna Rul. 
Razgovarat će se o pitanju klase i socijalne mobilnosti u umjetničkom sektoru u Europi,  radničkim pravima umjetnika i (ne)mogućnostima samoorganiziranja umjetnika,  apolitičnosti mladih umjetnika, ulogama strukovnih organizacija u kontekstu institucionalne kontrole, gubljenju kritičke pozicije uslijed imperativa za umrežavanjem, umjetničkim rezidencijama kao suvremenom ekvivalentu srednjovjekovnim vjerskim hodočaščima, o izložbi suvremene umjetnosti  kao mediju, te o promjeni uloge umjetničkih institucija.
 

BETI ŽEROVC slovenska je teoretičarka i povjesničarka umjetnosti. Predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti ljubljanskog Filozofskog fakulteta. Područje njenog interesa su vizualne umjetnosti i svijet umjetnosti od sredine 19. stoljeća naovamo, s fokusom na njihovoj ulozi u društvu. Tijekom posljednjih petnaestak  godina, njen se interes usmjerio na fenomen kustosa suvremene umjetnosti, izložbe suvremene umjetnosti kao medija i promjenu uloge umjetničkih institucija.

CIJELI POPRATNI PROGRAM 34. SALONA MLADIH
34. salon mladih – Panoptikon ostaje otvoren do 26.6.2018.