Povodom javne rasprave o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, Centar za mirovne studije organizira stručnu raspravu „Okosnice i posljedice izmjena Zakona o strancima“ u ponedjeljak, 18. travnja u 11 sati u Kući Europe (Augusta Cesarca 6, Zagreb).

Kako bismo raspravili ključne predložene izmjene te dali doprinos javnoj raspravi organiziramo raspravu u kojoj ćemo se fokusirati na dva aspekta predloženih izmjena Zakona: kriminalizaciju solidarnosti, detenciju i postupke povratka, te migrantski rad.

Kroz predložene izmjene provlači se niz mjera kojima se kriminalizira pomaganje, čak i iz humanitarnih razloga, osobama u neregularnom statusu i kroz novčane sankcije dodatno obeshrabruje solidarnost među građanima. Naime, zakonski akti moraju ići u smjeru sprečavanja ksenofobije i rasizma, a ne ih poticati. Nadalje, pozitivno je što je u predloženim izmjenama koje se tiču detencije osoba u neregularnom statusu jasno da je namjera korištenja detencije predviđena isključivo kao mjera krajnjeg izbora, no s obzirom na dosadašnju praksu ključno je pitanje u kojem smjeru će se i kako detencija i njezine alternative provoditi.

Bitan aspekt predloženih izmjena odnosi se i na migrantski rad, odnosno uvjete koje Hrvatska nudi stranim radnicima, a kojima ćemo se također baviti u stručnoj raspravi.

Raspravi će doprinijeti predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, akademske zajednice, relevantnih institucija, sindikata, organizacija civilnog društva te instituta.

 

PROGRAM