Udruga BLOK ove godine je organizirala radionice pod nazivom "Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice" s ciljem edukacije i osnaživanja mladih umjetnika i kulturnih radnika u Hrvatskoj kako bi stekli alate i znanja za zagovaranje i borbu za bolje radne uvjete u tom polju.

U sklopu istoimenog Erasmus+ projekta organizirane su tribine u Zagrebu i Puli kojima se osvrnulo na količinu neplaćenog rada u umjetničkom i kulturnom polju, potplaćenog i podcijenjenog studentskog rada, uvriježenog mišljenja kako mladi da bi stupili na tržište rada i bili pošteno plaćeni za njega, moraju često volontirati i "probijati" se na sceni kako bi stekli svoje prve honorarne poslove koji su isto tako mizerno plaćeni. Također, razgovaralo se o atipičnim oblicima rada koji su svojstveni i drugim područjima te o načinima radničkog organiziranja i borbe za radnička prava.

Ugovor o radu, a posebice ugovor na neodređeno postaje tek mit, puka fantazija o kojima mladi danas slušaju od svojih roditelja, baka i djedova dok novi Zakon o radu gura mlade u sve nesigurnije i „fleksibilnije“ uvjete rada tretirajući ih kao zamjenjivu robu i pogodujući time nikome osim poslodavcima. U polju kulturnog i umjetničkog rada za koji se nerijetko smatra da se obavlja iz čiste ljubavi i vlastite želje stvara se dodatna atmosfera u društvu unutar koje se taj rad gura u sferu onog za koji poštena novčana kompenzacija nije potrebna.

Grad Karlovac, okrunjen etiketom „Grada za mlade“ sa stalnim odljevom stanovništva, mladima zapravo iz ove perspektive ne nudi blistavu radnu budućnost, a posebice kada je u pitanju rad mladih u kulturi. Zato vas, u želji da podijelimo međusobna iskustva rada u kulturi i umjetnosti, ali i rada općenito i u želji da se međusobno osnažimo, pozivamo na otvoreni razgovor kako bismo nastavili ovu borbu, proširili je na druge gradove i time učinili jačom i glasnijom.

U razgovoru sudjeluju:
Dunja Kučinac, udruga BLOK i platforma Za K.R.U.H.
selma banich, umjetnica, Za K.R.U.H.
Jakov Kolak, urednik portala Radnička prava, BRID

Organizatori: Savez udruga KAoperativa i kustoski kolektiv BLOK
Vizual: Aktivistička početnica, sudionice radionice Aplauz ne plaća stanarinu
Dizajn: Lana Grahek

Zbog epidemiološke situacije broj mjesta je ograničen pa molimo da dođete na vrijeme!

Tekst i naslovna fotografija preuzeti s Facebooka