U organizaciji Centra za razvoj radničke participacije (CRRP) i Mreže antifašistkinja Zagreba (MAZ) održat će se predavanje socijalnog antropologa Andrésa Ruggerija sa Sveučilišta Buenos Aires (UBA) na temu “Radničko preuzimanje poduzeća u Argentini”.

Tijekom 1990.-ih u vrijeme vrhunca neoliberalizma u Argentini javljaju se primjeri radničkog preuzimanja tvornica. Ono postaje globalno prepoznatljivo tijekom ekonomske krize 2001. godine kada se argentinsko radništvo suočilo s masovnim zatvaranjem tvornica. Te su tvornice njihovi vlasnici napustili da bi ih zatim radnici okupirali i iznova pokrenuli proizvodnju, ovaj put u obliku radničkog samoupravljanja. Fenomen radničkog preuzimanja se nastavlja i dalje i trenutno obuhvaća oko 370 poduzeća u kojima je zaposleno oko 15 000 radnika.
Promjenom političke situacije u Argentini i dolaskom desno orijentirane neoliberalne vlade predvođene predsjednikom Mauricijem Macrijem, ta poduzeća se stavljaju pred jedan ekonomski model koji potiče deindustrijalizaciju i prekarne oblike rada. Također, agresivnost Macrijeve vlade prema svim građanskim pokretima dovodi do nasilnih deložacija, sudskih napada te isključenja struje koja uzrokuje nasilan prestanak proizvodnje unutar radničkih samoupravnih poduzeća.
Kao rezultat svega toga, pokret radničkog samoupravljanja je doveden u težak položaj, ali radnici nastavljaju braniti svoja radna mjesta i širiti pokret koji se ogleda u novim primjerima radničkog preuzimanja poduzeća i tvornica.
Pokret radničkog samoupravljanja se nalazi na prekretnici gdje se istovemeno mora boriti za vlastiti opstanak pred novom političkom i društvenom situacijom, ali također mora razviti jedan novi model radničke ekonomije koja će biti alternativa dosadašnjem ekonomskom modelu koji se temelji na eksploataciji radnika i ekološkoj neodrživosti.
Predavanje (na engleskom jeziku) će se održati u petak 3.11., s početkom u 19 sati u prostorijama Mreže antifašistkinja Zagreba (Ulica Pavla Hatza 16).

izvor: maz.hr