U sklopu ovogodišnjeg ciklusa predavanja Centra za radničke studije posvećenog teoriji klase pozivamo vas na predavanje Alexa Demirovića:Je li koncept klase još uvijek održiv?


Transformacije u kapitalističkoj društvenoj strukturi, intersekcijski oblici dominacije i njihov odnos s klasom. Predavanje će se baviti naširoko diskutiranim pitanjem da li je koncept klase još uvijek primjeren za razumijevanje kompleksnosti današnjih kapitalističkih društava. Prekarni životni uvjeti, seksističko nasilje, eksploatacija prirode, iscrpljenost subjekata, privatna i javna zaduženost - sve su to aspekti dijagnoze intersekcijskih kontradikcija i kapitalizma lišenog perspektive i uočljivog subjekta otpora. Argumentirat ću da se isplati uložiti napor u ponovno promišljanje koncepta klase - koji se često percipira krajnje zastarjelim - i ponovno ga uvesti u rasprave.

***

Alex Demirović je marksistički teoretičar. Autor je opsežne monografije o teorijskom razvoju Frankfurtske škole, monografija o teoriji države i Nicosu Poulantzasu te brojnih knjiga iz oblasti teorije demokracije. Između ostalog, član je uprave Rosa Luxemburg Stiftung, uredništva časopisa Prokla, znanstvenog savjeta njemačkog Attaca i sindikata ver.di.

***

Program Centra za radničke studije podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe

http://radnickistudiji.org/?p=302