Na poziv britanskog sindikata Unite i slovenske inicijative Čas je ZA, u subotu 12. prosinca u 13:40 sati u Varšavskoj ulici (kod kipa Tina Ujevića) iskazat ćemo solidarnost s borbama radnika britanskog Sports Directa i slovenske LGBT zajednice.

Premda svaka od tih borbi ima vlastiti fokus - jedna je okrenuta ostvarenju prava na radnome mjestu, druga u široj društvenoj zajednici - nazivnik im je isti: zahtjev za dostojanstvenim životom. Pozivamo stoga sve koji mogu da nam se u subotu pridruže na zajedničkom fotografiranju kojim ćemo u Sloveniju i Veliku Britaniju poslati poruku međunarodne solidarnosti i suradnje.

U nastavku teksta pročitajte više o razlozima okupljanja.

Hvala na odazivu i pozdrav,

Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju / BRID

---

Najveći britanski sindikat Unite the Union u travnju ove godine započeo je kampanju za borbu protiv izrazito loših radnih uvjeta radnika u Sports Directu, britanskom lancu trgovina sportske odjeće koji trenutno zapošljava oko 20 000 ljudi, mahom migranata. Gotovo 80 posto zaposlenika Sports Directa ima ugovore bez zajamčenog radnog vremena (tzv. zero hour contracts), nema pravo na plaćeno bolovanje i godišnji odmor, a radnici su na radnom mjestu izloženi nehumanom discipliniranju koje uključuje i otkaze u slučajevima zadržavanja na zahodu ili razgovora za vrijeme rada. Budući da Sports Direct djeluje u 20-ak europskih zemalja, s online prodajom i tendencijom proširenja na Hrvatsku, sindikat Unite pozvao je na međunarodnu podršku na dan kada će diljem Velike Britanije prosvjedovati ispred dućana Sports Directa.

*

U Sloveniji su u ožujku ove godine protivnici donošenja Zakona o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima prikupili potpise i zatražili raspisivanje referenduma koji će se održati 20. prosinca. Inicijativa Čas je ZA, sačinjena od brojnih organizacija civilnog društva i parlamentarne grupe Združena levica, u jeku je kampanje kojom u Sloveniji i inozemstvu prikuplja podršku za pozitivno izjašnjavanje slovenskih građana/ki na predstojećem referendumu o prihvaćanju novog zakona kojim bi se u pravima izjednačili istospolni i heteroseksualni brakovi.