Al Jazeera Balkans izvještava kako se danas nastavila procedura usvajanja novog Zakona o radu u Predstavničkom domu parlamenta, nakon što je jučer zakon usvojio Dom naroda. Jučer su bili organizirani masovni prosvjedi, dok ih sindikati nisu najavili za danas. Sindikati su izašli sa sljedećom izjavom: „Ovog petka neće biti protesta ispred Parlamenta Federacije. Umjesto masovnog okupljanja radnika, predstavnici Saveza sindikata prisustvovat će sjednici Predstavničkog doma Federacije, na kojoj će iznijeti 26 amandmana na Prijedlog zakona o radu.“ Sindikati su također najavili da će u slučaju daljnjeg usvajanja zakona u ovakvom obliku u Federaciji organizirati generalni štrajk.

Jučerašnje usvajanje novog Zakona o radu komentirao je i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je pozdravio zakon zbog toga što poslodavcima daje „elastičnu poziciju“: „Bosna i Hercegovina je jedina evropska zemlja koja još nije usvojila taj zakon, koji znači puno elastičniju poziciju za poslodavce, jer će im omogućiti da brže i više zapošljavaju ljude. S druge strane, imamo veliki pritisak po tužbama po osnovu kolektivnih ugovora, koji donose milione maraka pritiska na budžet i koji se gomila svakog mjeseca za 50 miliona i mi moramo tu stvar zaustaviti. To znači da zaustavljamo pritisak na budžet, koji bi mogao dovesti do toga da nema penzija, da nema invalidnina, da nema novaca za mnoge stvari. I, evo, te dvije stvari su riješene.“

Izmjene Zakona u radu dio su tzv. „Reformske agende“, čiji su autori institucije EU. U tom smislu navodimo i izjave predstavnika EU u Bosni i Hercegovini: „Novi zakon o radu će pružiti nove mogućnosti zapošljavanja, kao što je to slučaj u drugim zemljama koje su nedavno usvojile slične zakone, na primjer Italije i Srbije. Na vladama i institucijama BiH je da odluče o konkretnim detaljima tog zakona u skladu s demokratskim procedurama“ – kako prenosi Slobodna Evropa.

Ovdje možete pogledati snimke početka i kraja jučerašnjeg prosvjeda.

 

zv