Organizacija medicinskih sestara i primalja Irske i Savez psihijatrijskih medicinskih sestara Irske protekla dva tjedna proveli su niz industrijskih akcija kako bi omogućili dodatna zapošljavanja u zdravstvenom sustavu i povećanje plaća u struci.

Broj zaposlenih medicinskih sestara u Irskoj pao je za 6% između 2008. i 2018. godine, upozorili su sindikalni predstavnici Organizacije medicinskih sestara i primalja Irske (Irish Nurses’ and Midwives’ Organization, INMO) u jednoj od nedavnih izjava za medije. “Do toga je došlo unatoč rastućim pritiscima kojima je zdravstveni sustav izložen zbog generalnog rasta stanovništva i potreba populacije treće životne dobi.”

Kao jedan od glavnih uzroka pada broja zaposlenih medicinskih sestara, sindikat navodi nemogućnost sustava da zadrži medicinske sestre koje odrađuju velik broj prekovremenih sati skrbeći za pacijente svih životnih dobi za plaću koja je niža od one ostatka zdravstvenih radnika. Zbog toga, napomenuli su u INMO-u, “sindikati medicinskih sestara zahtjevaju jednake plaće s drugim radnicima u sustavu poput fizioterapeta, čija je godišnja plaća otprilike 7 tisuća eura viša od one medicinskih sestara.”

Nakon što je naišao na šutnju nadležnog ministarstva i vlade, INMO je najavio štrajkačke akcije 30. januara, 5. i 7. februara te, ukoliko se do tada ne dođe do dogovora, 12., 13. i 14. februara. Paralelno njihovoj najavi štrajka, industrijske akcije je izglasalo i preko 90% članstva najvećeg specijalističkog sindikata medicinskih sestara, Saveza psihijatrijskih medicinskih sestara Irske (Psychiatric Nurses’ Association of Ireland, PNA). Medicinske sestre specijalizirane za psihijatrijsku njegu tom su prilikom problematizirale velike liste čekanja koje su u tom dijelu sustava nastale zbog manjka kadrova – skoro 3 tisuće djece čeka na prvi pregled – i najavile bojkot prekovremenih sati koji se u većoj mjeri preklapao sa štrajkom INMO-a.

Oba sindikata naišla su na jaku podršku drugih radničkih organizacija, poput sindikata Mandate i Unite – Ireland, i šire javnosti. Na prosvjedu koji je 9. februara organiziran u centru Dublina sudjelovalo je otprilike 30 tisuća ljudi, mnogi su podržavali lokalne prosvjede pred bolnicama, dok se u sam štrajk krajem prvog mjeseca uključilo preko 35 tisuća medicinskih sestara.

Nakon posljednjeg prosvjeda, ogranak suda nadležan za pitanja rada uputio je irskom ministarstvu zdravstva preporuke za rješavanje spora i sindikati su se vratili za pregovarački stol, zbog čega su industrijske akcije privremeno prekinute. Međutim, sindikalno vodstvo napomenulo je kako će prije pristanka na bilo kakve prijedloge ministarstva konzultirati članstvo, ostavivši tako otvorenu mogućnost da se štrajk nastavi ukoliko ponuđena rješenja ne budu odgovarala potrebama na terenu.

Autorica teksta: Ana Vračar

Izvor naslovne fotografije: Facebook/ Gerard De La Fuente