Radnici Olimpiasa iz Osijeka "zbog gomilanja posla i velikog broja neradnih dana u lipnju" moraju raditi za Dan antifašističke borbe 22. lipnja, dok će pojedini članovi Uprave taj produženi vikend provesti na moru.

 

Kakvo je stanje u Slavoniji i zašto ljudi masovno napuštaju taj dio Hrvatske, svjedoči sindikalni povjerenik regionalnog sindikata Klas u Olimpias tekstil d.o.o iz Osijeka Branimir Gavrilović.

Uprava te tvrtke, koja je donedavno poslovala u sastavu Benetton grupe, a sada je njezino kooperantsko društvo, usprkos protivljenju glavnog sindikalnog povjerenika, odredila je da će radnici, zbog gomilanja posla i velikog broja neradnih dana u lipnju, morati raditi za Dan antifašističke borbe.

Pritom, kako doznajemo, pojedini članovi Uprave taj će produženi vikend provesti na moru, dok će radnici biti za strojem. U Olimpiasu trenutno radi 430 osoba, od toga većina žena, od čega trećina ima ugovor na određeno vrijeme, a objašnjava nam Gavrilović, obavijest o tome da će neradni dan postati radni, na službenoj ploči postavljena je u prošlu srijedu.

„Ovaj potez Uprave društva potrebno je promatrati u širem kontekstu trajnog zanemarivanja i kršenja radničkih prava u osječkoj tvornici, a koje uključuje sporne otkaze ugovora o radu, izbjegavanje novog zapošljavanja korištenjem prekovremenog rada i rada vikendom, otežavanje korištenja dnevnog odmora (pauze) te zanemarivanje preporuka sindikalne podružnice u vezi zaštite radnih prava i, naposljetku, otežavanje rada glavnog sindikalnog povjerenika i sindikalne podružnice.

Ignoriranje radničkih prava i stav Uprave prema zaštiti istih ilustrira i način na koji je Uprava pristupila konzultacijama po pitanju rada na državni praznik, a koje su s glavnim sindikalnim povjerenikom – usprkos njegovu protivljenju – održane istom prilikom kada mu je uručivano Rješenje o izricanju disciplinske mjere. Takav postupak uprave jasno pokazuje da ona radnike i sindikat ne smatra partnerima u socijalnom dijalogu nego podčinjenima koji imaju bespogovorno izvršavati njezine naloge bez obzira na njihovu utemeljenost.

Naime, sukladno Zakonu o radu, radnici su dužni odazvati se na prekovremeni rad u slučaju "više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe". Nejasno nam je, stoga, spadaju li zakonom propisani državni praznici u kategoriju više sile ili je prijeku potrebu za radom u neradni dan uzrokovao nemar Uprave koja nije posao isplanirala tako da i radnicima, a ne samo sebi, omogući da ne radi na neradne dane“, kaže Gavrilović, koji je nedavno izabran za glavnog sindikalnog povjerenika KLAS-a u Olimpiasu.


Izvor naslovne fotografije: Olimpias/Forum.tm